Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Støre på fisketur

NRK: - Har du «haill»?
Jonas: - Det er i orden

Som enhver annen søring på fisketur i Nord-Norge måtte Ap-leder Jonas Gahr Støre svare om «haill».

20170427 GRYLLEFJORD Jonas Gahr Støre på Senja. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
20170427 GRYLLEFJORD Jonas Gahr Støre på Senja. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gryllefjord (Dagbladet): Det var NRK Troms som stilte det obligatoriske spørsmålet. Men «haill» var et ukjent begrep for Oslo-gutten Støre.

Ap-representant Tove Karoline Knudsen fra Troms kom til unnsetning og forklarte at ifølge nord-norsk tradisjon og tro må en fisker ha hatt «et erotisk forhold» før han drar ut på fiske. Det må til for å sikre fiskelykke.

- Nå vet jeg hva det er, og jeg har bekreftet at jeg tror det er i orden, sier Støre til Dagbladet etter fisketuren utenfor Gryllefjord i Troms.

Ifølge Wikipedia er "hald, hall, haill eller vadhald" et nordnorsk begrep for god fiskelykke som skal komme av å ha hatt nylig samleie. Ordet «hald» fra norrønt kan vise til «å ha tak» eller «drag» på noe. Motsatt kan dårlig fiskelykke forklares med at en mangler, eller har dårlig «hall», heter det

Satser på hav

Støres fiskelykke i ettermiddag var storveis. Men så handlet det bare om å dra opp ei line full av fisk på en solskinnsdag. Hensikten med fisketuren med presse på slep var å formidle at satsing på hav blir viktig for Norge framover, og at fisken som dras opp langs kysten, må foredles lokalt.

-Og bedre illustrasjon enn denne flotte dagen kan man ikke få. Det er en naturopplevelse som nesten ikke kan beskrives, sa Støre, som i dag opplevde Nord-Norge på sitt vakreste.

- Det må være en forbindelse mellom ressursene i havet og bearbeiding på land. Det er en kontrakt vi vi har som samfunn mellom lokale ressurser og lokal bearbeiding, sier Støre etter at fiskeriminister Per Sandberg vil fjerne den såkalte leveringsplikten. Han mener plikten er et utdatert næringspolitisk virkemiddel.

I stortingsmeldinga som nylig ble lagt fram, foreslår han å fjerne bearbeidingsplikten, oppheve tilbudsplikten og avvikle aktivitetsplikten mot en avkorting på 20 prosent av torskekvotene.

- Passiv Sandberg

- Per Sandberg er passiv og gir opp. Ap sier at leveringsplikten har mangler, vi er ikke i mål der. Men vi må sette oss ned med industrien og se hvilke tilpasninger vi trenger. Vi har hatt uformell dialog med deler av næringen, og vet at vi kan få det til, sier Støre.

- Du er veldig begeistret for Nord-Norge og nordområdene. Hvorfor?

- Fordi det vi får til i nord, har så stor betydning for alt det som er Norge. Vi har seks ganger mer hav enn land, og 80 prosent av havområdene ligger i nord. For alle deler av Norge er kulturen og kompetansen vi har til å leve med naturen og forvalte ressursene, skape arbeid og verdier i nord, av stor betydning.

Så er nordområdene viktige geopolitisk, i vårt naboskap. Den beste måten vi kan spille vår rolle i nord geopolitisk, er å forvalte ressursene ansvarlig.

Nordområdesatsingen handler om en mye mer aktiv havsatsning hvor vi henter kompetansen fra kystfiskerne, industrien, forskningsmiljøene og våre ledende fagmyndigheter, og kobler forskning med utforskningen av nye arter og organismer som verden kommer til å trenge.

Verden henter tre prosent av proteinene sine fra havet. Og verdens befolkning vokser. Det er klart at det er store muligheter vi må ta vare på.

HAVETS HELSE: Jonas Gahr Støre vil gjøre havhelse til en internasjonal satsing der Norge tar en lederrolle. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HAVETS HELSE: Jonas Gahr Støre vil gjøre havhelse til en internasjonal satsing der Norge tar en lederrolle. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Vi sikre havhelse

Og så må vi se alvoret i forsøplingen og forurensningen av havet. Havet er en truet art. Livet i havet trues av forurensing. Vi må redde havets helse. Og her må Norge ta en lederrolle internasjonalt, slik vi har gjort på andre områder tidligere.

Vi satte vaksiner til alle på dagsorden under Stoltenberg II-regjeringen. Havets helse må bli den neste store satsingen, sier Støre.

Han er også begeistret for naturen og menneskene i nord.

- Det er en ærlighet og en klar tale som er befriende, sier Støre.