Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK: - Ikke ny innvandringsdebatt

La innvandringsdebatt til moské.

I RADIODEBATT: NRKs informasjonsdirektør Sigurd Sandvin og Afshan Rafiq (H). Foto: Håkon Eikesdal
I RADIODEBATT: NRKs informasjonsdirektør Sigurd Sandvin og Afshan Rafiq (H). Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK lover mer innvandring på dagsorden resten av valgkampen, men ikke en ny innvandrings- debatt der alle partiene deltar, i etterkant av dagens slakt fra politiker Afshan Rafiq (H) og generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp.

- Vi har en rekke debatter gjennom hele valgkampen der innvandring vil bli et tema. Rafiq og andre vil få muligheten til å mene det de vil på NRK
, sier informasjonsdirektør Sigurd Sandvin til Dagbladet.

- Ville reagert uansett
NRKs valgkonsept er at de legger debatter til arenaer som passer temaet. På mandag er Oslo fengsel neste stopp. Temaet er kriminalitet.

- Noen vil alltid mene stedet er feil uansett hvor man legger debatten. Var det et annet sted ville de uansett reagert, pakistanere er jo den største gruppa blant innvandrere. Jeg ser ikke noe galt her, sier Sandvin.

83 649 mennesker er registrert som medlemmer i muslimske menigheter, ifølge SSB. Det er mindre enn en femtedel av innvandrerbefolkningen i Norge.

- Kanskje NRK kunne lagt debatten til et sted som driver med inkludering og andre tiltak, ikke en moské, spør Rafiq.

Bikkjeslagsmål
Rafiq mener en moské sender et feil signal ved å politisere religion og at NRKs regi ikke maktet å lage konstruktiv og opplysende debatt, men et «bikkjeslagsmål» om temaet innvandring.

- NRK valgte en arena som ekskluderte andre innvandrere og alle som ikke er muslimer. De sviktet sin rolle som allmennkringkaster, sier Rafiq til Dagbladet.

Genralsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp så også debatten.

- Hele scenografien, med fire menn i panelet og eldre muslimske menn i bakgrunnen var ekstremt ekskluderende. Mange av utfordringene med integrering er knyttet til kvinner og barn, sier Eide til Dagbladet.

Se debatten hos NRK her.

Forsvarer moské
Sandvin forsvarer at debatten ble lagt til moskeen International Cultural Center på Grønland i Oslo.

- Vi er jo ofte på nøytralt sted i studio på Marienlyst, men vi vil legge debattene utenfor og på steder som er relevante for temaet, sier Sandvin i en debatt på Radio Norge med Rafiq.

Under valgkampen tar NRK med seerne til arenaer de mener passer for de enkelte valgdebattene.

- En av merkevarene til det norske demokratiet er skillelinjen mellom religion og politikk. Jeg kan ikke huske en riksdekkende politisk debatt sendt fra en kirke, sier Rafiq, som til vanlig leder Høyres Forum for mangfold og inkludering

- Uansett ville vi fått kompliserte settinger, sier Sundvin, som innrømmer at NRK aldri har arrangert en tilsvarende debatt i et kirkebygg.

HOLDT HER: Debatten gikk av stabelen på Islamic Cultural Center i Tøyenbekken på Grønland.
HOLDT HER: Debatten gikk av stabelen på Islamic Cultural Center i Tøyenbekken på Grønland. Vis mer

- Men det kan vi godt gjøre, sier han.

- Dropp å bue
Mens Dagbladet var til stede før debatten ble fire av de rundt ti kvinnene i rommet - og mennene med de mest tradisjonelle klesdraktene - satt fram til første rad bak politikerne, der kameraene sveipet oftest.

I motsetning til debatten i Kristiansand få dager i forveien, ønsket NRK verken applaus eller andre reaksjoner fra publikum underveis.

Bjurstrøm formanet at publikum måtte ta hensyn
til politikerne.

- Politikerne har en tøff valgkamp nå, så vær snille. Hvis dere hører noe dere ikke liker, så dropp å bue, sa Bjurstrøm henvendt til en rad dresskledde menn, og kvinner i tradisjonelle klær.

Debatten som fulgte var hard og de tre i panelet virket langt fra slitne. Mange tilhørere reagerte negativt på stilen til Raja (V) og Amundsen (Frp).

- Hvorfor skal ikke deltakerne ha rett til å reagere når de er invitert, spør Rafiq.

- Regigrep
Sundvin forsvarer også NRKs debattgjennomføring.

- Dette er regigrep. Man gjør slike debatter så bra regimessig som mulig. Vi intervjuet også to unge muslimer underveis i debatten, det er viktig å ha med seg. Det var ikke meningen at dette skulle se stereotypt ut, sier Sandvin til Dagbladet.

- Bjustrøm er en strålende programleder, sier Sandvin.

KRITISERER NRK: Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Foto: Berit Roald / SCANPIX
KRITISERER NRK: Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
KOMMER PÅ NESTE DEBATT: Mandag har NRK debatt i Oslo kretsfengsel.  Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KOMMER PÅ NESTE DEBATT: Mandag har NRK debatt i Oslo kretsfengsel. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media