Foto: Jessica Rinaldi / AP / NTB SCANPIX
Foto: Jessica Rinaldi / AP / NTB SCANPIX Vis mer

NRK: - Malala får ikke fredsprisen

Nobelkomiteen skal ha droppet «alles» favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Verdens modigste 16-åring, den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai, er denne uka på alles lepper som en svært populær forhåndsfavoritt til å få Nobels fredspris.

Men i morges heller NRK kaldt vann i blodet på Malalas tilhengere: Ifølge NRK har Nobelkomiteen besluttet at det ikke blir 16-åringen som får årets Nobels fredspris.

Fasiten kommer klokka 11 i dag, da Torbjørn Jagland kunngjør årets vinner.

Blogget om utdanning Malala Yousafazi ble verdenskjent da hun 14 år gammel ble skutt i hodet av Taliban etter at hun hadde omtalt dem i kritiske ordelag for å nekte jenter utdanning.

Siden hun var 11 år har jenta skrevet en blogg for BBC Urdu under anonymt navn. I bloggen beskrev Malala om hvordan det var å være jente og gå ulovlig på skole i Swatdalen i Nord-Pakistan, og hvordan det var å leve med den evige frykten for angrep fra den fundamentalistiske gruppa.

- Ville drept henne igjen I forrige uke understreket Taliban vilket trusselregime 16-åringen nå lever under. I et intervju med amerikanske ABC News hevder ekstremistene imidlertid  at det er religionskritikken og ikke utdanningskampen som var  grunnen til at hun ble angrepet.

- Vi angrep ikke Malala Yousafazi fordi hun argumenterte for utdanning for jenter, men fordi hun angrep Islam og gjorde narr av Islam, sier Shahidullah Shahid, Talibans offisielle talsmann i Pakistan, før han kommer med en ny trussel mot den unge jenta:

- Hvis vi fant henne igjen ville vi definitivt prøve å drepe henne igjen, og vi ville vært stolte av det, sier han videre.

På sin 16-årsdag talte jenta  for FN i New York, og hun er altså også nomintert til Nobels Fredspris. Malala er den yngste noen sinne til å bli nominert til prisen, og er blant mange en soleklar favoritt.

De ser altså ut til å bli skuffet, om NRKs opplysninger er riktige.

Dagbladet.no kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer