NRK: - OPCW får Nobels fredspris

Offentliggjøringen er klokka 11.

UNDERSØKELSER I SYRIA: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen gjør denne høsten undersøkelser i Syria. Foto: AFP / NTB Scanpix
UNDERSØKELSER I SYRIA: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen gjør denne høsten undersøkelser i Syria. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) får Nobels fredspris, etter det NRK kjenner til.

OPCW er den internasjonale organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen. Organisasjonen har 189 medlemsland. De eneste landene som ikke er medlem, er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria.

Nobelkomiteen vil som vanlig ikke direkte kommentere spekulasjonene før den offisielle kunngjøringen klokken 11.

Alle land som har ratifisert Kjemivåpenkonvensjonen (CWC), blir automatisk medlem av OPCW. Syria er foreløpig ikke medlem, men har signalisert at de nå følger traktaten og vil signere og ratifisere den. Israel og Myanmar har signert, men ikke ratifisert CWC.

OPCW samarbeider med FN i arbeidet med å gjennomgå og destruere Syrias kjemiske våpen. Et annet moment som taler i favør av at OPCW får Nobels fredspris, er at det er 20 år siden den internasjonale konvensjonen mot slike våpen ble åpnet for undertegning.

(NTB)