Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK: - Orderud-vitne navnga drapsmannen i notatbok

Død jugoslavisk torpedo navngis som mulig skytter av NRK Brennpunkt.

VITNET I SAKEN: Vetle Hrtska (til høyre i bildet) vitnet i Orderud-saken. I en notatbok han etterlot seg, skal han ha knyttet den døde jugoslaviske torpedoen Davor Smailagic til drapene på Orderud gård. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
VITNET I SAKEN: Vetle Hrtska (til høyre i bildet) vitnet i Orderud-saken. I en notatbok han etterlot seg, skal han ha knyttet den døde jugoslaviske torpedoen Davor Smailagic til drapene på Orderud gård. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NRK navngir i dag den døde torpedoen Davor Smailagic etter at kriminelle knytter han til drapene på Orderud gård i 1999.

Smailagic forsvant fra Norge etter å ha sluppet ut fra soning i 2001, mens Orderudsaken pågikk i retten. Han ble funnet drept i et skogholt utenfor Malmö i januar 2002.

Natt til pinseaften, 22. mai 1999, ble Kristian Magnus og Marie Orderud, samt deres datter Anne Orderud Paust skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum i Akershus.

Ekteparet Per Orderud og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel, og Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengel, alle for drap eller medvirkning til drap. Verken etterforskningen eller retten har kunnet slå fast hvem som skjøt de tre ofrene.

Etterlot notatbok
Grunnen til at NRK Brennpunkt i kveld knytter Smailagic til drapet er at en annen død kriminell, Vetle Hrtska, skal ha skrevet om Smailagic i en notatbok han etterlot seg.

«Før han døde noterte han en oppsiktsvekkende opplysning i en utklippsbok han laget om Orderudsaken. Her skrev Hrtska at han hadde kontakt med den jugoslaviske torpedoen Davor Smailagic på avdeling C-1 i daværende Oslo Kretsfengsel. Davor Smailagic skal ha fortalt at han hadde vært torpedo på saken, sammen med to andre ukjente.», skriver NRK på sine nettsider.

«Davor er død, derfor tør jeg å navngi han», skal Hrtska ha skrevet i boken, ifølge NRK.

Hrtska døde selv i en bilulykke i Østerdalen i august 2002.

- Lyver alltid
Vetle Hrtska var avhørt som vitne i Orderudsaken, og var venn av Kristin Kirkemo.

Han endret forklaringen sin da ankesaken kom opp for retten i mars 2002, og vitnet mot Kristin Kirkemo.

- LYVER ALLTID: - Jeg lyver alltid for politiet, sa Hrtska i retten. Han døde i en bilulykke i august 2002. Foto: Espen Rasmussen
- LYVER ALLTID: - Jeg lyver alltid for politiet, sa Hrtska i retten. Han døde i en bilulykke i august 2002. Foto: Espen Rasmussen Vis mer

Hrtska bekreftet fra vitneboksen at han løy i sin første forklaring.

I dommen fra Nes herredsrett var Vetle Hrtskas forklaring sterk medvirkende til å frikjenne Lars Grønnerød for medvirkning til trippeldrapet.

Etter Hrtskas forklaring i lagmannsretten ble som kjent Grønnerød dømt. Trolig la juryen vekt på Hrtskas uheldige opptreden i vitneboksen.

Under ankesaken sa Hrtska at han alltid løy til politiet.

- Uansvarlig
Opplysningene om Smailagic i Hrtskas notater, kommer fram i kveldens utgave av Brennpunkt på NRK. NRK har også intervjuet Per Pausts fetter, Tore Taraldsen, som sier at Paust og kona Anne Orderud Paust betrodde ham at de hadde hemmelige oppdrag for etterretningstjenesten som kunne være farlige for dem.

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen etterforsket atentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og Per Paust forut for drapene. Han har ingen tro på at deres yrkesliv hadde noe med drapene å gjøre.

- Jeg har ingen tro på historien om at det skal være bakgrunn i hemmelige tjenester. Dette ble sjekket grundig ut. NRK får det til å høres ut som om dette ikke har vært tema i det hele tatt, sier Abrahamsen.

- For Anne Orderud Paust var det ingen tvil om hva hun mente lå bak - og det var familiefeiden og den tydelige konflikten på gården. Deseverre klarte vi ikke koble sabotasjen mot gårdskonflikten så tidlig. Hadde vi klart det da, hadde vi kanskje ikke hatt noe trippeldrap, sier Abrahamsen.

Han har liten tro på de nye opplysningene fra Per Pausts fetter, Tore Taraldsen.

- Hvorfor har han i så fall ikke meldt dette før nå? Jeg vil si at det er direkte uansvarlig. Man må huske at oslopolitiet er de eneste som har avhørt Anne og Per Paust og foreldrene om dette i detalj. Det var helt naturlig å ta opp dette med dem. Dersom noe skulle være de holdt skjult for oss der, er det veldig rart, sier Abrahamsen.

- De opplysningene som kommer inn, er ikke mulig å verifisere. Det dukker opp rare ting, folk som sender inn forskjellige ting. Dette har vi levd med i alle år, og denne saken er ikke noe unntak. Vi må jobbe med det, men det er veldig forstyrrende. Heldigvis er vi fortsatt i live vi som jobbet med det, sier Abrahamsen.

SKEPTISK: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen etterforsket atentatforsøkene mot ekteparet Paust. Han har ingen tro på at deres yrkesliv hadde noe med drapene å gjøre. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
SKEPTISK: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen etterforsket atentatforsøkene mot ekteparet Paust. Han har ingen tro på at deres yrkesliv hadde noe med drapene å gjøre. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!