SKAL TIL SVERIGE:  Den norske kongefamilien skal etter planen til Sverige for å delta på bursdagen til kong Carl Gustaf.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL TIL SVERIGE: Den norske kongefamilien skal etter planen til Sverige for å delta på bursdagen til kong Carl Gustaf.Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

NRK: - Vurderer kongefamiliens Sverige-tur etter IS-trussel

Kong Carl Gustav fyller 70 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges konge Carl Gustav (69) fyller 70 år den 30. april, og den kommende jubilanten har blant annet invitert den norske kongefamilien.

Ifølge NRK skal kongens politieskorte ved Oslo politidistrikt vurdere den ferske terrortrusselen mot Sverige

- Vi har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende, pressesejf Unni Grøndahl ved Oslo politidistrikt.

Oslopolitiet kom i ettermiddag med en pressemelding er de skriver at NRKs framstilling av saken er misvisende.

«Vi er sitert på at «vi har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende». Dette er en generell kommentar til NRK, som ikke gir grunnlag for verken tittel eller ingress i NRK.nos artikkel. Vi har ikke uttalt at vi vurderer kongefamiliens Sverigetur», heter det i pressemeldingen.

Krisestab Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo skal etter det Aftonbladet erfarer ha satt krisestab etter å ha mottatt informasjon om en terrortrussel mot Sverige.

Ifølge Expressen har Säpo fått informasjon fra den irakiske sikkerhetstjenesten om at sju-åtte IS-terrorister har reist til Sverige for å utføre en terrorhandling i Stockholm.

Feiringen av svenskekongen starter allerede i dag, og avsluttes med en storstilt markering i Stockholm lørdag der både Kong Harald og Dronning Sonja, Kronprins Haakon og Kronprinsess Mette-Marit, Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn vil være til stede.

Vurderer tiltak i Norge Norske politi- og justismyndigheter vurderer nå hvordan de skal svare på den svenske terrortrusselen.

Dagbladet kjenner til at det nå i formiddag jobbes med vurderinger om hva den konkrete trusselmeldingen mot Sverige betyr for Norge.

Verken PST, Justis- og beredskapsdepartementet eller politidirektoratet vil kommentere saken i formiddag.

Tidligere har økt trusselnivå ført til generell bevæpning av politiet. Politiet bar skarpladde skytevåpen fra høsten 2014 fram til februar i år på grunn av terrortrusselen. Politiet ble igjen bevæpnet fra 22-26 mars, som følge av terorangrepet i Brussel.

Opplysningene om et planlagt terrorangrep, som gjorde at Norge ble satt i høy beredskap sommeren 2014, medførte blant annet økt grensekontroll, noe som ble gjenninført etter terroren i paris høsten 2015..

Dagbladet oppdaterer saken