Yama Wolasmal

NRK-anker tar oppgjør med Resett: - Satt i bås med terrorister og jihadister

- Dette er ikke den vanlige sjikanen jeg utsettes for på nettet. Her krysset man en grense, og det er derfor jeg reagerer, sier Yama Wolasmal til Dagbladet.

REAGERER: Yama Wolasmal mener han og familien blir satt i bås med jihadister og terrorister av den innvandringskritiske nettavisa Resett. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
REAGERER: Yama Wolasmal mener han og familien blir satt i bås med jihadister og terrorister av den innvandringskritiske nettavisa Resett. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRK-profil og Dagsrevyen-anker Yama Wolasmal går fredag kveld kraftig ut mot nettstedet Resett i et Facebook-innlegg.

Bakgrunnen er nettstedets gjengivelse av en forskningsartikkel om jihadismens framvekst i Skandinavia på 1980-tallet.

- I min jobb kommer jeg ut for nedrige angrep om jobben jeg gjør, min person, opprinnelse, hudfarge og religion. Jeg lar ikke det gå inn på meg. Men når familien min, som har lidd under trusler fra islamister og jihadister, blir satt i bås med dem, må jeg reagere, sier han til Dagbladet.

I går skrev han et sterkt innlegg på Facebook:

«Som journalist må jeg tåle å få reaksjoner og kritikk. Jeg må finne meg i både krasse og usaklige tilbakemeldinger. Det er en del av jobben. Men når familien min og jeg blir satt i bås med jihadister og terrorister må jeg ta til motmæle».

Omtaler faren

Han reagerer på Resetts omtale av forskningsartikkelen «Skandinavias første jihadister», som er ført i pennen av den anerkjente terrorforskeren Thomas Hegghammer og publisert i Babylon nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier.

I løpet av artikkelens 17 sider blir navnet Mohammad Hassan Wolasmal nevnt én gang. Han er faren til NRK-ankeret Yama Wolasmal og drev et informasjonssenter kalt «Mujahid» som ga ut to tidsskrifter.

SULTESTREIKET: Yama Wolasmals far, Mohammad Hassan Wolasmal, sultestreiket i flere dager utenfor Sovjetunionens ambassade i Oslo i august 1986. Han krevde politisk asyl til afghanske flyktninger. - Vår eneste fiende er Sovjetunionen, sa han den gang til NTB. Foto: Erik Berglund / Aftenposten
SULTESTREIKET: Yama Wolasmals far, Mohammad Hassan Wolasmal, sultestreiket i flere dager utenfor Sovjetunionens ambassade i Oslo i august 1986. Han krevde politisk asyl til afghanske flyktninger. - Vår eneste fiende er Sovjetunionen, sa han den gang til NTB. Foto: Erik Berglund / Aftenposten Vis mer

Avisene støttet den muslimske geriljaen som kjempet mot sovjetiske soldater i Afghanistan. Faren ble omtalt i norske medier under en sultestreik utenfor den sovjetiske ambassaden på sommeren i 1986. Hegghammer trekker i sin artikkel fram flere som støttet den muslimske geriljaen, både eksilafghanere og politiske partier på høyre- og venstresida i Norge.

Under tittelen «Den sjokkerende historien om hvordan Norge åpnet døren for radikal islam» har redaksjonssjef i den innvandringskritiske nettavisa Resett, Lars Akerhaug, omtalt Hegghammers forskning.

«Hegghammer trekker også frem det som nok er et ukjent faktum for mange nordmenn, at mannen som drev denne informasjonsvirksomheten var Mohammed Wolasmal, faren til NRK-profilen Yama Wolasmal.»

- Al-Qaida og Osama bin Laden

Akerhaug viser deretter til Wolasmals sultestreik i 1986.

ANKER: Yama Wolasmal (36) begynte som nyhetsanker i Dagsrevyen høsten 2017. Før det var han anker og programleder i TV 2. Foto: NRK
ANKER: Yama Wolasmal (36) begynte som nyhetsanker i Dagsrevyen høsten 2017. Før det var han anker og programleder i TV 2. Foto: NRK Vis mer

«Igjen er det interessant å merke seg at dette foregikk helt åpent. Det har selvsagt sammenheng med det sikkerhetspolitiske klimaet. Da var det mange, inkludert Ronald Reagan i USA, som så på mujahedin som helter som kjempet mot sovjetisk okkupasjon. De samme «heltene» skulle seinere bli vertsland for al-Qaida og Osama bin Laden» skriver Akerhaug i sin omtale.

Saken fikk Yama Wolasmal til å reagere kraftig mot Resett på Facebook fredag kveld.

«Resett har ‘klippet og limt’ kreativt fra Thomas Hegghammers ferske forskningsrapport om skandinaviske jihadister. Her insinueres det langt på vei at min far, som drev en afghansk motstandsavis på 1980-tallet, fungerte som et talerør for jihadister», skriver han.

- Søsken kjempet for Norge

Wolasmal forteller til Dagbladet at to av onklene hans ble drept av ekstremister, mens familien bodde som flyktninger i Pakistan.

AVISA: Thomas Hegghammer har funnet fram til dette eksemplaret av Mohammad Wolasmals avis fra 1996. - En radikal islamist ville aldri ordlagt seg slik på denne tiden, skriver Hegghammer.
AVISA: Thomas Hegghammer har funnet fram til dette eksemplaret av Mohammad Wolasmals avis fra 1996. - En radikal islamist ville aldri ordlagt seg slik på denne tiden, skriver Hegghammer. Vis mer

- To av mine søsken har tjenestegjort med norske soldater i Afghanistan og risikert livene sine for Norge i kampen mot ekstremister. Derfor blir vi oppgitt som familie når vi kobles til slike grupperinger.

- Vi er en stor familie med mange søsken. Flere av oss er forbannet over insinuasjonen som er gjort, spesielt med tanke på den prisen vi har betalt. Dette er ikke den vanlige sjikanen jeg utsettes for på nettet. Her krysset man en grense, og det er derfor jeg reagerer, sier han.

– Går for langt

Forfatter av forskningsartikkelen, Thomas Hegghammer, har tatt til motmæle mot Resetts gjengivelse.

«Det er hyggelig med omtale av egen forskning, og det er lov å spisse vinklingen, men jeg synes Lars Akerhaug her går for langt. Jeg kjenner meg ikke igjen i innholdet og mener Lars insinuerer ting det ikke er belegg for», skriver Hegghammer.

Han mener Resett overdriver omfanget av støttevirksomhet til Afghanistan, at de nedtoner det ikke-muslimske norske engasjementet og at de visker ut skillet mellom ikke-afghansk og afghansk virksomhet.

«Han trekker attpåtil inn Wolasmals sønn Yama Wolasmal og antyder at sistnevnte også er islamist. Lars nekter på Twitter for å ha villet antyde noe slikt, men da er han i så fall misforstått av omtrent hele Resetts kommentarfelt. Kommentaren framstår delvis som en hit piece på Yama Wolasmal, og det har jeg lite sans for», skriver Hegghammer.

- Ingen hit piece

Dagbladet har spurt Resetts redaksjonssjef Lars Akerhaug om kritikken. Han viser til sine egne kommentarer under Thomas Hegghammers Facebook-innlegg.

«Dette er ingen hit piece. Jeg har aldri antydet at Yama Wolasmal skulle være noen islamist eller liknende. Jeg synes det var en interessant tilleggsopplysning når faren hans først ble omtalt, ikke noe mer eller mindre enn det», skriver Akerhaug.

«Det er selvsagt mulig å diskutere om det er relevant i denne sammenhengen eller ikke, men det er jo ikke en helt ukjent person vi snakker om her. Det er heller ikke noe bilde av Yama Wolasmal i artikkelen. Kan heller ikke se at det er noe voldsomt fokus på dette i kommentarfeltet.» skriver han.

- Hadde et annet nettsted tråkket i salaten, og fått kritikk fra forskeren de baserer sin kommentar på, hadde man nok beklaget. Det sier sitt om Resett når de velger å bortforklare selv om Hegghammer avviser koblingen mellom jihadister og min familie, sier NRK-journalisten Wolasmal.

- Det er ikke antydet noen kobling mellom familien Wolasmal og jihadisme, svarer Akerhaug til Dagbladet.

«Alltid sett og hørt suspekt ut»

I Resetts kommentarfelt er det imidlertid anklager om at «NRK har ansatt mange islamister og flykaprere», «virker som at NRK er drevet av muslimer», og at «Wolasmal i NRK har alltid sett og hørt suspekt ut i mine øyne».

Wolasmal har så vidt vært innom kommentarfeltet under Resett-artikkelen.

- At flere av kommentarene der blir stående, sier også sitt om Resett, sier han.

Akerhaug viser i sitt svar til at han i artikkelen omtaler høyresidens støtte til de muslimske geriljakrigerne i mujahedin.

«Jeg mener imidlertid det er relevant at det fantes et miljø så tidlig som på midten av 80-tallet med så gode kontakter inn i det nettverket som seinere ble splittet og blant annet ble forløperne til Taliban», skriver han.

- Ble torturert

Yama Wolasmals familie har en dramatisk historie. I 1980 flyktet Mohammad og familien til Peshawar i Pakistan. Der utga han ei avis hvor han kritiserte pakistanske myndigheter. Det medførte at han ble drapstruet. FN, via UNHCR, fikk dermed Wolasmal senior og hans familie sendt til Norge i 1986.

- Jeg og familien var de første afghanerne som fikk statsborgerskap i Norge, fortalte Mohammad Hassan Wolasmal da Dagbladet møtte ham i Afghanistan i 2006.

Yama Wolasmal tok også opp den dramatiske historien i sin kritikk av Resett.

«Min familie er i Norge fordi vi flyktet fra drapstrusler fra blant andre jihadister. Det var grunnen til at vi fikk politisk asyl i Norge. Da jeg var fire år gammel, og vi bodde som flyktninger i Pakistan på midten av 1980-tallet ble min far fengslet av militærdiktatoren Zia ul-Haq, som var jihadistenes fremste støttespiller. Der ble han torturert. Han fikk ledninger festet til kroppen, før fengselsbetjentene førte strøm gjennom kroppen hans. I en hel uke ble han tvunget til å se på henrettelser av andre fanger. For å minne ham på hans skjebne hvis han fortsatte å gi ut avisen sin», skriver Wolasmal om den dramatiske historien.

«Alt dette fordi han turte å kritisere jihadistene og deres støttespillere i Pakistan. Familien min er merket for livet av min fars kamp mot jihadistene. Derfor liker vi dårlig å bli assosiert med jihadister.»

Wolasmal har tidligere fortalt at han har vært utsatt for falske anklager om sextrakassering.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer