NRK betaler 100 000 til eiendomsinvestor etter Dagsrevyen-tabbe

Sendte beklagelse i beste sendetid.

PUNGER UT:  NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk bekrefter at Ketil Fjerdingen godtok NRKs tilbud om 100 000 kroner som en erkjennelse av at NRK har gjort feil. Arkivfoto: Erling Hægeland
PUNGER UT: NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk bekrefter at Ketil Fjerdingen godtok NRKs tilbud om 100 000 kroner som en erkjennelse av at NRK har gjort feil. Arkivfoto: Erling HægelandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en sak om mulige habilitetskonflikter i relasjonen mellom daværende styremedlem Kjetil Fjerdingen og adm.dir. Rune Olsø i Entra, lot NRK Dagsrevyen være å bringe Fjerdingens kommentarer samtidig med innslaget.

Det førte til at NRK ble felt i Pressens faglige utvalg (PFU). I kveld sendte Dagsrevyen en beklagelse til Fjerdingen og hans familie.

- I en av sakene ble det sagt i konstaterende form at Fjerdingen var inhabil i forhold til ansettelsen av Olsø. Vi må erkjenne at vi ikke hadde grunnlag for påstanden, sier NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til TV 2.

Han bekrefter samtidig at eiendomsinvestoren også har fått økonomisk kompensasjon etter tabben.

- Vi tilbød Fjerdingen 100 000 kroner, og Fjerdingen godtok det, sier Kalbakk til TV 2.

Pressens faglige utvalg mente NRKs innslag «framstår som svært ubalanserte».

«Utvalget konstaterer at påstand står mot påstand når det gjelder de faktiske forhold, men ut fra den informasjonen NRK hadde på publiseringstidspunktet, mener utvalget at NRK skulle tatt flere forbehold og opptrådt mindre konstaterende, spesielt ettersom kildegrunnlaget ikke ble synliggjort for publikum. Fordi det skapes et inntrykk av påstander som ubestridte fakta, rammer kommentarinnslaget ekstra hardt», het det i fellelsen.

De etiske vurderingene i Dagsrevyen og NRK forøvrig ble tidligere i år et stort debatt-tema, da NRK fikk massiv kritikk både for et romfolk-innslag som utelot helt sentrale opplysninger og for måten tabben ble håndtert på.

I løpet av årene 2010-2012 ble NRK felt 24 ganger i Pressens Faglige Utvalg - flere ganger enn VG, Aftenposten, Dagbladet og TV 2 til sammen.

BEKLAGELSE: Dagsrevyen leste i kveld opp beklagelsen etter PFU-fellelsen.
BEKLAGELSE: Dagsrevyen leste i kveld opp beklagelsen etter PFU-fellelsen. Vis mer