NRK-danser dømt for tre voldtekter

Ofrene ble trodd av retten, men straffen ble lav på grunn av treg etterforskning.

DØMT: Den 35-årige danseren og tidligere «Norske Talenter»-deltakeren er dømt til fire års fengsel, hvorav han må sone to. Foto: DAGBLADET
DØMT: Den 35-årige danseren og tidligere «Norske Talenter»-deltakeren er dømt til fire års fengsel, hvorav han må sone to. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 35-årig profilert danser og modellspeider som gjennom ei årrekke gjentatte ganger har opptrådt på TV, blant annet på NRK Super og «Norske Talenter», er i Oslo tingrett dømt for å ha voldtatt tre vesentlig yngre kvinner. Det er opptil fem år siden overgrepene skjedde.

- Stor seier 35-åringen har hele tida nektet straffskyld, men ble ikke trodd av retten, som idømte ham fire års fengsel, hvorav to års prøvetid. Samtidig er han pålagt å betale nærmere en halv million kroner i oppreisning og erstatning til ofrene.

- At han endelig er dømt, er en stor seier for mine klienter; de er takknemlige for at retten trodde på dem, sier to av de fornærmedes bistandsadvokat Trine Rjukan til Dagbladet.

Hun karakteriserer den domfelte danseren som slu og manipulerende.

- Han har visst å utnytte sin posisjon, sier bistandsadvokaten.

- Jeg vil ikke kommentere dommen, ut over at den blir anket, sier danserens forsvarer Djordje Borojevic til Dagbladet.

Lang tid Straffen er lavere enn aktors påstand, som var fire år og seks måneders fengsel. Årsaken til dette er i hovedsak treg etterforskning; selv om voldtektene skriver seg fra opptil fem år tilbake, kom saken først opp for retten i år.

- Det må føre til en betydelig reduksjon av straffen, uttaler Oslo tingrett.

Bistandsadvokat Rjukan er heller ikke fornøyd med etterforskningens seindrektighet.

- Det har vært en enorm følelsesmessig påkjenning for klientene, sier hun.

Rjukan opplyser at kvinnene gjerne skulle sett at straffen ble strengere, men at hovedsaken er at de ble trodd.

Danseren hadde ytterligere fem overgrepsanmeldelser mot seg, men disse sakene er henlangt og besluttet ikke gjenopptatt.

- Skjev maktbalanse Rettssystemet har i det siste kjørt flere saker der menn med posisjon i danse- og modellmiljøet har forgrepet seg på langt yngre ofre; i forrige måned ble en 37-åring dømt for fem voldtekter av jenter ned i 15-årsalderen. Rjukan ber unge jenter som har ambisjoner innen bransjen, om å være forsiktige.

- Det er viktig ikke å være naiv. I denne bransjen er man ekstra utsatt, formaner hun.

- Mine klienter har fryktet at domfelte ville forgripe seg på ny, siden han har en sterk posisjon i miljøet, med stor tilgang på unge håpefulle jenter, sier bistandsadvokaten.

Tingretten bemerker at overgrepene har vært en stor belastning for de tre kvinnene; alle sliter med psykiske seinvirkninger i ulik grad.

- Det er fælt å se ham danse og virke deilig på TV, sa et av ofrene til Dagbladet da saken kom opp for retten for et par uker siden.

BLE TRODD: Denne nå 26-årige kvinnen ble hørt av retten, og er tilkjent 150 000 kroner i oppresning. Foto: STEINAR BUHOLM / DAGBLADET
BLE TRODD: Denne nå 26-årige kvinnen ble hørt av retten, og er tilkjent 150 000 kroner i oppresning. Foto: STEINAR BUHOLM / DAGBLADET Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer