<strong>MÅTTE VENTE:</strong>
Statsminister Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og de andre måtte vente over sju minutter før de fikk starte debatten. Flere reagerer på at NRK startet med en «demokrati-rap» og hadde flere avbrekk under sendinga. Blant dem er tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix og Steinar Buholm / Dagbladet
MÅTTE VENTE: Statsminister Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V) og de andre måtte vente over sju minutter før de fikk starte debatten. Flere reagerer på at NRK startet med en «demokrati-rap» og hadde flere avbrekk under sendinga. Blant dem er tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix og Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

NRK får kritikk for «barne-TV-debatt»: - Innslagene var bare tull

- Kunne spart seg for rapping og småflåsete forklaring av politikk, mener valganalytiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går startet kommunevalgkampen for fullt med en direktesendt partilederdebatt i beste sendetid på NRK1.

Selve debatten ble ledet av Ingunn Solheim og Ingerid Stenvold, men før de fikk lov til å grille de åtte politikerne som sto på podiet i Kulturhuset i Arendal, hadde NRK en over sju minutter lang intro.


Den besto blant annet av en «demokrati-rap», der barn danset og sang i en musikkvideo om demokrati. Deretter ble partilederne introdusert, før P3-profilene Niklas Baarli og Mathias Nylenna, kjent fra radioprogrammet «Verdens rikeste land», fikk to minutter til å forklare arbeidsledigheten på sedvanlig jovial måte med tilhørende plansjer.


- Innslagene i starten var bare tull. Jeg skjønte ikke bæret av det og synes det var krampaktig. Hvis NRK vil nå ungdom må det være andre måter enn å tukle med et program for politisk interesserte mennesker, sier en av Norges mest erfarne debattledere og TV 2-veteran Oddvar Stenstrøm til Dagbladet.
 
Det nærmest kokte over på sosiale medier da introen til debatten ble sendt i går kveld. Vi har samlet noen av de beste Twitter-reaksjonene i denne saken!

Rent tøv Stenstrøm kommenterte debatten sammen med tungvekterne Stein Kåre Kristiansen, Arne Strand og Hans Olav Lahlum på en restaurant i Arendal. Stenstrøm synes Solheim og Stenvold leverte en veldig god debatt med temperatur. Denne ble etter hvert også avbrutt av innslag med Baarli og Nylenna fra «Verdens rikeste land».


- Jeg skjønner at NRK prøver seg fram, men synes det var lite vellykket. Temperaturen var av en annen verden, og når den var på topp, kutter de til pause med innslag. Jeg har overhodet ikke sans for sånt, de måtte bruke tid på å dra i gang debatten igjen. Jeg har aldri likt å gå til reklame, sier han.


- Debatten var god, avbrekkene var rent tøv, mener Stenstrøm, som for øvrig utpeker Knut Arild Hareide som vinner og Siv Jensen som taper av debatten.


Flere av dem som har uttrykt seg på sosiale medier har noe spydig spurt om de ikke har skrudd på NRKs barnekanal, NRK Super.


Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen var heller ikke videre imponert over underholdningen utenom debatten.


- Det var mye bra, men de kunne spart seg for rapping og småflåsete forklaring av politikk, sier han.

- Det var noe som skurra. Du setter deg ned og skal se en partilederdebatt, da forventer du ikke å få gospelrap og underholdning for tenåringer. Jeg forstår intensjonen om å få unge involvert, men unge ser ikke på dette. Jeg tipper 80-90 prosent er over 50 år, sier Marthinsen.

- Flere interessert Magasin- og debattredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, sier kritikerne ikke trenger å være redd for manglende politikk i NRKs valgkampdekning.


- Valgrapen valgte vi å lage som en markering på at vi er i gang. Valget et en enormt stor NRK-satsing. Vi skal ha tre store debatter hver uke og valgstudio hver tirsdag og torsdag. Det kommer ikke til å være en slik i hver debatt, sier han.


Nakkim opplyser om at det var rundt 600 000 seere gjennom gårsdagens sending, og omtaler seertallene som veldig bra for en kommunevalgdebatt.


- Mye tyder på at vi har oppnådd det vi ønsker. Jeg registrerer at det er kritikk mot «Verdens rikeste»-gutta, men det kommer nesten utelukkende fra dem som følger politikk tett og vet hva de skal stemme. Dette handler ikke bare om de unge, men også for å rekapitulere hva som skjedde. Vi prøvde dette for to år siden, og økte seerandelen blant de unge. Vi forsøker å få folk interessert i politikk, sier han.

Irriterende Både Marthinsen og Stenstrøm tror folk hadde klart en full politisk debatt, og mener NRK kunne brukt sine andre arenaer og kanaler.


- Hvorfor skal NRK være så inni helvete opptatt av å få inn ungdommer? Jeg er ikke sikker på om ungdommene vil se på Siv, Erna og Jonas. Her i Arendal har det vært egne debatter for ungdomslederne, sier Stenstrøm.

- Jeg tror ikke dette fungerer for de unge, og jeg tror det irriterer de som hadde forventet noe annet. Det er ikke ofte man får samlet partilederne i prime time, og i de få anledningene burde politikken stå i fokus. NRK skal ha honnør for at de prøver, men de kunne prøvd på noe annet enn akkurat den første, viktige debatten, sier Marthinsen.


- De som følger politikken hver dag bør kunne akseptere det. Vi har «Politisk kvarter» og «Dagsnytt 18» og vi kommer også til å bruke P3 og NRK3, men vi forsøker å få til noen leirbålsteder der flere generasjoner ser valg sammen, sier NRK-redaktør Nakkim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer