- PROBLEMATISK:  Den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd Norge mener også at det er problematiske sider ved det Krekar sier. - Krekar leverte en direkte drapstrussel. Han prøver seg med en variant der han legger til at det ikke er en trussel. Det er problematisk, og en sak politiet må ta stilling til, sier Sultan. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- PROBLEMATISK: Den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd Norge mener også at det er problematiske sider ved det Krekar sier. - Krekar leverte en direkte drapstrussel. Han prøver seg med en variant der han legger til at det ikke er en trussel. Det er problematisk, og en sak politiet må ta stilling til, sier Sultan. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

NRK får massiv kritikk etter Krekar-intervju

Mener NRK var mikrofonstativ for propaganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordførerkandidat for De Grønne i Oslo, Shoaib Sultan, mener at NRK var mikrofonstativ for Krekar onsdag kveld. Samfunnsdebattant og lege Usman Rana mener at NRK overdriver betydningen av Krekar.

Magnus tilbakeviser kritikken med at det kun er mulig å imøtegå Krekar når det han står for er kommet fram.

Savner spørsmål Sultan frykter at Krekar kan bruke det nesten 15 minutter lange intervjuet til propaganda og for å styrke sin posisjon i Nord-Irak.

- Krekar snakker til to ulike publikum. Overfor det norske publikum fremstår han nå som avkledd. Men samtidig får han bygge seg opp som en viktig stemme i miljøer i Syria, Irak og de kurdiske områdene ved at han får anledning til legge fram sitt syn uten å bli møtt med kritiske spørsmål, sier Sultan til NTB.

Ville belyse NRK balanserte dekningen ved å bringe kritiske stemmer etter intervjuet.

Magnus sier til Journalisten at det var et poeng å få fram Krekars mening.

- Det er nok av kritiske kommentarer til det han sier, og det synes jeg er høyst betimelig. Dette har også NRK bidratt til ved å publisere slike reaksjoner med en gang etter intervjuet, sier Magnus.

- Motstemmene var gode. Men problemet er at Krekar kan videreformidle intervjuet - uten motstemmene - og bruke det til sin fordel, sier Sultan.

Trusler Den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd Norge mener også at det er problematiske sider ved det Krekar sier.

- Krekar leverte en direkte drapstrussel. Han prøver seg med en variant der han legger til at det ikke er en trussel. Det er problematisk, og en sak politiet må ta stilling til, sier Sultan.

Langt innslag Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle slår fast at det er «enormt lang tid» når Dagsrevyen bruker 13 minutter på Krekar-intervjuet.

Selv ikke en statsminister - og knapt noen andre - kan drømme om noe tilsvarende, skriver Stanghelle i en kommentar.

Også islamkommentator Mohammad Usman Rana mener Krekar fikk for stor plass.

- Media bør være forsiktig med å gi en marginal ekstremist en så stor plattform og gjøre ham viktigere enn han er. Krekar står i strid med islamske autoriteter både blant sjiaer og sunnier. Hver gang en muslimsk ekstremist har noe på hjertet trenger ikke mediene bli vedkommendes PR-byrå, sier Rana til NTB.

Han sier at Krekar ikke er noen anerkjent islamsk lærd.

- Krekar misbruker de hellige tekstene til egen vinning, sier Rana.

Aktuell person NRKs Anders Magnus svarer også på denne kritikken.

- Krekar er en svært aktuell person i nyhetsbildet, men han har lenge unngått å snakke med norsk presse. Derfor er det viktig å vite hva Krekar egentlig står for, hans reelle budskap. Skal vi ha en åpen debatt, så er det viktig å vite hva vi diskuterer, sier Magnus.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening har heller ikke tro på å tie i hjel meninger.

- Det er viktig å få vite hva som finnes av synspunkter i alle leire. Det er journalistikkens oppgave. Det må vi klare, uten å bli en talerstol, sier Jensen til NTB.

(NTB)