NRK gransker Agent Kroghs Wien-tur

Kringkastingssjef Einar Førde vil vurdere om opplysningene om Lars-Jacob Kroghs virksomhet på 1980-tallet skal få konsekvenser for hans oppgaver i NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal vurdere Lars-Jacob Kroghs sak når jeg har fått lest Bjørn Nilsens og Finn Sjues bok, og etter at jeg har snakket med Krogh selv. Det er mange spørsmål man kan stille seg, blant annet hva som er sannhetsgehalten i det som skrives, sier kringkastingssjef Einar Førde. Førde sier at han var ukjent med opplysningene om Krogh som blir presentert i boka «Skjult dagsorden. Mediene og de hemmelige tjenestene».

- Så Krogh har aldri fortalt deg om dette?
- Nei, det har han ikke.

- Har andre NRK-medarbeidere fortalt om slike kontakter?
- Nei, det har jeg heller ikke opplevd.

- Hva synes du om slik virksomhet?
- Nei, det kan jeg ikke svare på nå. Jeg vil først lese boka. Deretter må jeg jo snakke med den det gjelder. Det er noe midt inni alt dette som heter personalpolitikk, sier Førde.

- Spioner overalt

Han ønsker heller ikke å kommentere temaer i boka som også berører Førde selv.

De to forfatterne setter spørsmålstegn ved forholdet mellom tidligere seksjonsleder i Forsvarets etterretningstjeneste Trond Johansen, kringkastingssjef Einar Førde og VGs politiske redaktør Olav Versto.

- Mange spioner og agenter, Førde?
- Ja, det er jo spioner overalt. Det er så mange spioner, jeg selv er jo en av dem, så jeg vil undersøke saken nøye før jeg vil si noe mer, sier Førde.

Gammel sak

Lederen for NRKs Journalistlag, Eva Stabell, sier til Dagbladet at Lars-Jacob Kroghs angivelige virksomhet for de hemmelige tjenestene hører til i en annen tid og under en annen kringkastingssjef. Hun kan ikke se at det skulle være behov for å vurdere noen form for reaksjon mot Krogh for dette.

- Hvem dirigerte Krogh?

- Nei jaså, sier Friheten-redaktør Arne Jørgensen når han blir presentert historien om Lars-Jacob Kroghs oppdrag i Wien.

- Krogh var den første til å si at NKP ble dirigert fra Moskva. Nå kan man stille spørsmål om hvem som dirigerte Krogh, sier Jørgensen til Dagbladet.
Jørgensens bitende kommentar har bakgrunn i en gammel feide med Krogh. Det endte med at de i 1981 tørnet sammen i en av det tiårets mest celebre rettssaker innen mediebransjen. Alf Nordhus var Kroghs prosessfullmektig, mens Friheten engasjerte Tor Erling Staff. Det startet med at Krogh i et av valgprogrammene før valget i 1977 uttalte at «NKP har et moderparti i Moskva». Jørgensen tok avstand fra påstanden, og mente den var usaklig og løgnaktig. Lars-Jacob Krogh ville ikke ha hengende på seg at han for med løgn, og gikk til injuriesøksmål mot Friheten ved redaktør Jørgensen. Krogh vant på alle punkter.

- Moralsk vil jeg si at Friheten gikk av med seieren, men retten mente det annerledes, sier Jørgensen.