Raser mot nedleggelse:

- NRK har en jobb å gjøre

NRK-programmet «Holm» har gått på lufta i over seks år, men i februar legges det ned. - Det holder ikke med den vage og totalt uklare argumentasjonen fra ledelsen, sier NRK-veteran Agnes Moxnes.

UENIG: NRKs tidligere kulturkommentator, Agnes Moxnes, reagerer kreaftig på at NRK-programmet Holm nå skal legges ned. Foto: Vidar Ruud / NTB
UENIG: NRKs tidligere kulturkommentator, Agnes Moxnes, reagerer kreaftig på at NRK-programmet Holm nå skal legges ned. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

I høst ble det kjent at NRK må spare inn over 300 millioner kroner, og over 80 ansatte har søkt om sluttpakke.

Kuttene får også konsekvenser for kanalen P1+, hvor budsjettet vil bli betydelig redusert.

Hege Holm (62) har ledet programmet «Holm» på NRK P1+ siden 2016, men i februar er det slutt for det populære programmet. Siste sending blir 17. februar.

Holm har uttalt til Medier24 at hun kjenner på en stor sorg.

- Det kom som et stort sjokk. Jeg er rett og slett litt deprimert og lei meg over dette, sa hun fredag.

Også tidligere kulturkommentator og programleder i NRK, Agnes Moxnes (68), reagerer kraftig på nedleggelsen.

- NRK elsker engasjement. At folk bryr seg om den gamle giganten Norsk Rikskringkasting. Nå bryr folk seg. Om et program som heter «Holm». På den spesialsydde kanalen for landets hurtigst voksende gruppe - gamlingene. Vi godt over seksti, sier Moxnes til Dagbladet.

- Ingen skam å snu

Det at kanalen nå skal nedprioritere og «Holm» skal bort, er vanskelig å forstå, sier Moxsnes.

- Ettersom særlig «Holm» svarer på nesten samtlige av NRKs egendefinerte mål om å spre informasjon, være kvalitetsbevisst, oppdatert og tenke mangfold.

Selv har Moxnes forklart og formidlet problemstillinger innen kunst og kultur til det norske folk i 35 år i NRK.

- NRK har et spesielt ansvar for å dekke blindsonene. I dagens medieverden er eldre en blindsone. Med andre ord; NRK har en jobb å gjøre!

- Da holder ikke den vage og totalt uklare argumentasjonen fra ledelsens side. Selvfølgelig er det ingen skam i å snu. Det er NRK-ære å snu.

Får støtte

Programlederen selv har påpekt overfor Medier24 at programmet er det med flest lyttere på NRK P1+.

- P1+ er et tilbud til de over 55 år, og dette er kanskje den siste lyttergruppen som er glad i lineær radio. For den gruppen, så tror jeg dette blir et stort tap. De vet ikke helt hva de vil få som tilbud nå, sier Holm.

OVER: Hege Holm har sin siste sending med programmet Holm på NRK P1+ 17. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OVER: Hege Holm har sin siste sending med programmet Holm på NRK P1+ 17. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun har delt den triste nyheten på sin Facebook-profil, der hun får støtte i kommentarfeltet fra blant annet Agnes Moxnes og tidligere NRK-kollega Ole Torp.

Holm sier til Medier24 at hun har fått med seg det store engasjementet rundt kuttene i kanalen, og sier hun blir rørt, men også lei seg.

- Nødt til å tenke større

Kanalsjef for NRK Radio, Bjørn Tore Grøtte, sier til Dagbladet at de nå må løse oppdraget med mindre penger og færre medarbeidere.

- Dette er i likhet med mange andre avdelinger i NRK, og det er realiteten med så store besparelser det er snakk om nå.

Grøtte sier at de har måttet se på hele kanalen på nytt.

- Vi holder nå på med å sette opp sendeskjema og programskjema, så vi klarer å lage et så godt innhold som mulig med de rammene vi har. Vi blir nødt til å snu på krona for å få til det.

Han forteller videre at de blant annet jobber med å sette sammen et programtilbud som skiller seg fra andre kanaler, som ivaretar den godt voksne aldersgruppa.

- PINLIG: Lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen tordnet mot Dagbladets bokanmelder Cathrine Krøger under Dagsnytt 18 5. januar, etter at sistnevnte slaktet Stordalens nye bok «Min medisin - Fem pilarer til bedre helse og et godt liv». Video: NRK Vis mer

- Det er mye av det Holm driver med i dag som er veldig bra, og som selvfølgelig skal videreføres i kanalen. Men vi fant ut at det måtte bli sånn når vi må gjøre så mye annerledes og snu alle kortene. Vi er nødt til å tenke større og helhetlig for å få til et godt tilbud som den viktige målgruppa fortjener.

Grøtte sier han har stor forståelse for at det kommer reaksjoner på nedleggelsen.

- Det er jo sånn at når man rokker ved favorittprogrammet til mange, skaper det reaksjoner. Så er det fint også på et vis, det betyr at det man lager betyr noe for folk. Det har en viktig plass i hjertet til mange godt voksne, og det skal vi være glade for.

- Men jeg håper og tror at identiteten og formen til Holm vil bli med inn i det nye som vi utvikler nå, som jeg tror mange vil bli positivt overrasket over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer