- NRK har råd til å være arrogante mot sine ansatte

Pia Beathe Pedersen (43) får støtte av andre tilkallingsvikarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Pia Beathe Pedersen (43) sa opp jobben sin i NRK på direkten i 08-nyhetssendinga til NRK Østlandssendingen i dag tidlig.

Hun mener NRK misbruker sine ansatte. Hun håper fokuset nå i ettertid flyttes fra henne og til en debatt om det hun mener er saken - vikarbruk og ansettelsesforhold i statskanalen.

Dagbladet har vært i kontakt med flere NRK-arbeidere i dag. Mange støtter Pedersens avgjørelse og ønsker debatten mer enn velkommen. Flere beskriver hennes oppsigelse som «vågal» og «tøff». Andre ønsker ikke å kommentere saken, men viser til ledelsen.

- Dette er bare trist. Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere fordi det er en personalsak, sier direktør Grethe Gynnild Johnsen i distriktsdivisjonen i NRK.

Selv beskriver Pedersen oppsigelsen som å hoppe fra ti-meteren.

Twitter-støtte På nettsamfunnet Twitter har mange delt sin mening om saken. Blant dem er kommentator i VG og tidligere NRK-medarbeider Frithjof Jacobsen:

«Tøff journalist som sa opp på direkten i Østlandssendingen. NRK er den dårligste arbeidsgiveren jeg har opplevd.»

Han jobbet som tilkallingsvikar og vikar i NRK i perioden 1996 til 1999 og 2005 til 2007. Han sier det var veldig bra å jobbe i NRK, men reagerte på at viktige stillinger som mellomledere og andre ansvarsstillinger ofte ble drevet av innleid arbeidskraft. Han forteller at mange var usikre på sin framtid og at vikarsystemet opplevdes som kaotisk.

- I min periode opplevde jeg at klubben heller ikke hadde dette så veldig på agendaen, sier Jacobsen, som sier han kjenner seg igjen i flere av argumentene til Pedersen.

- Jeg reagerer også på uttalelsen fra NRK-ledelsen som sier at dette bare er trist. Det kan minne om en hersketeknikk fra deres side, mener jeg.

Mina Ghabel Lunde jobber i NRK Nyheter på Marienlyst i Oslo. Hun skrev på Twitter:

«Min tidligere kollega Pia Pedersen sa opp på direkten i dag. Jeg finner ikke en eneste løgn i innlegget hun la ut.»

- Råd til å være arrogante Hun understreker overfor Dagbladet at hun ikke ser på Østlandssendingen som spesielt ille i denne sammenhengen, men viser til at det er personalpolitikken og ikke måten journalistikken ledes hun har noe å utsette på.

Tilkallingsvikaren i NRK sier hun støtter Pedersen og utdyper:

- NRK, som den attraktive arbeidsplassen de er, er i en posisjon der de har råd til å være arrogante mot sine ansatte. Dette utnytter de til det fulle, sier Ghabel Lunde til Dagbladet.

Klubbleder Hege Iren Frantzen i journalistklubben til NRK (NRKJ) har advart mot problemet tidligere.

Det er bare noen få uker siden journalistklubben i NRK gikk ut med offentlig kritikk av ledelsen i statskanalen.

- Vi har kritisert NRK for misbruk av vikarer, sier Frantzen til Dagbladet.

Fjernet klippet NRK har fjernet klippet fra sine nettsider. Også teksten som ble publisert på NRK.no ble fjernet. NRK har lagt ut en liten sak som forklarer hvorfor.

Leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag (NJ) Floberghagen mener temaet Pia Beathe Pedersen tar opp, er et velkjent problem.

- Det er velkjent at mediebransjen har et overforbruk av vikarer og midlertidige ansatte. Det går litt i bølger hvilke redaksjoner som utmerker seg. Jeg har ikke inntrykk av at NRK er noe bedre eller verre enn andre, sier Floberghagen til Dagbladet.

Distriktsredaktør Otto Haug i NRK ønsker ikke å kommentere saken.