Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NRK kan ha gitt falskt håp

- Det er foreløpig ingen dekning for å konkludere at stråling om bord på KNM «Kvikk» kan ha ført til misdannelser på barna til besetningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Trond Kathenes, pappa og leder for Interessegruppa for pårørende KNM «Kvikk», etter at NRK i går brakte nyheten at de såkalte «Kvikk»-barna trolig kan være stråleskadde.

- Vi kan ikke konkludere noe som helst så lenge rapporten fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) ikke er ferdig, sier Kathenes til Dagbladet.

Som talsmann for interessegruppa beklager han på det sterkeste NRK-innslaget.

- Utspillet skaper unødvendige og kanskje falske forventninger hos oss foreldre som venter på svar, sier Kathenes, og frykter at utspillet kan skade saken.

Ikke genfeil

Ifølge NRK kan det nå være bevist at elektromagnetisk stråling har skylda for misdannelsene 13 til 16 barn er født med etter at fedrene deres tjenestegjorde om bord på KNM «Kvikk». Bakgrunnen for denne konklusjonen er ikke en fersk, fortrolig rapport fra STAMI som for to dager siden ble sendt ut til høring, men en samtale og et privat brev til en av foreldrene fra forsker Dian Donnai ved Manchester-universitetet. Hun er en av to internasjonale eksperter som i juni var i Bergen og undersøkte alle «Kvikk»-barna.

- Brevet konkluderer med at misdannelsen på ett av barna ikke skyldes genfeil, men trolig må skyldes en ytre påvirkning. Det er likevel for tidlig å si at dette skyldes stråling om bord på «Kvikk», eller at det gjelder alle barna, sier Kathenes til Dagbladet.

Ikke ro

Bakgrunnen for den nye STAMI-rapporten er Sjøforsvarets saksbehandling av saken i 1998. Foreldrene til «Kvikk»-barna og Statens strålevern kritiserte Sjøforsvarets egenrapport så kraftig at Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI, fikk i oppdrag å foreta en medisinsk undersøkelse av barna. Faglig ansvarlig for rapporten ved STAMI, overlege Petter Kristensen, er for tida i Singapore, og kan verken avkrefte eller bekrefte den foreløpige konklusjonen.

- Vi har nylig sendt et fortrolig utkast ut på høring, og vil avvente til høringsfristen er ute 7. september. Først etter dette vil de endelige resultatene i rapporten og tolkningen av disse bli offentliggjort, sier seksjonsleder Helge Kjuus ved STAMI til Dagbladet.

  • I en dokumentar i dagens utgave av Magasinet forteller foreldrene hvordan den usikre ventetida veksler mellom håp og fortvilelse.

- Vi har jobbet med dette i snart fem år, og ventetida har vært lang. Vi vil ha skikkelig dokumentasjon, ikke kjappe konklusjoner, før vi kan slå oss til ro, sier Kathenes.