NY BISKOP: Kari Veiteberg utenfor Tøyen kirke.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
NY BISKOP: Kari Veiteberg utenfor Tøyen kirke. Foto: Mariam Butt / NTB scanpixVis mer

NRK: Kari Veiteberg blir ny biskop i Oslo

Kari Veiteberg er valgt til ny biskop i Oslo, melder NRK. Hun erstatter avtroppende Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye biskopen ble valgt under Kirkerådets møte som pågår fram til fredag.

- Sterkt ønsket
De andre aktuelle kandidatene var Anne-May Grasaas og Sturla Johan Stålsett. Grasaas var favoritten da de tolv sittende biskopene i Norge stemte over hvem de ønsket, mens Oslo bispedømmeråd ønsket Veiteberg.

- Vi gratulerer Kari Veiteberg som ny biskop i Oslo bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop. Hun har et bredt votum i ryggen og er sterkt ønsket som biskop. Dette er en historisk dag for Den norske kirke. Vi har for første gang like mange kvinner som menn blant biskopene, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Ordinert i 1992
Kari Veiteberg (56) er bymisjonsprest ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken. Hun er utdannet ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og ble ordinert til prest i 1992 i Nidarosdomen.

I 2006 tok Veiteberg teologisk doktorgrad. Hun har arbeidet som kapellan i Nidaros, faglærer og stipendiat ved Universitetet i Oslo, vikarierende sokneprest i Sør-Hålogaland og studierektor ved Liturgisk senter i Trondheim.

- Mange i bispedømmet og i verden ellers mener og tenker ulikt. Vi skal øve oss på å være trygge sammen, snakke godt om og til hverandre og å feire gudstjenester sammen, sier Kari Veiteberg i en pressemelding fra Den norske kirke.

Ole Christian Kvarme har vært biskop i Oslo bispedømme siden 2005. Søndag 3. september ble det holdt avskjedsgudstjeneste for ham i Oslo domkirke.