Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK-kåring møtt med avsky

SKIEN (Dagbladet): Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby (81) og familien til forfatter Tarjei Vesaas raser mot NRK. Nasjonalheltene og deres etterlatte nekter å stille opp i konkurranse med landsforræderen Vidkun Quisling i kampen om å være århundrets navn i Telemark. I dag skal NRK ha krisemøte om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva har Vidkun Quisling på en sånn liste å gjøre? sier Sønsteby til Dagbladet.

- Jeg trodde det var en hedersbetegnelse, så viste det seg å være det motsatte å bli kåret til århundrets navn, sier Gunnar Sønsteby.

Han er Norges mest kjente krigshelt og høyest dekorerte nålevende nordmann. Sønnen til to av vårt århundres største forfattere reagerer med avsky:

- Mor og far, Tarjei og Halldis, ville aldri stått på den lista sammen med Vidkun Quisling. Derfor har jeg gitt beskjed om at de ikke skal være med i konkurransen, sier Olav Vesaas til Dagbladet.

Også etterkommerne etter komponist Eivind Groven reagerer kraftig på at Quisling er med på lista blant «århundrets telemarkinger».

Krisemøte


I går fikk NRK sjokkbeskjedene fra de kjente personene. Kåringen av årets navn i Telemark var tenkt som en parademarsj fra kringkastingens side. Nå er satsingen kullkastet. I dag skal det holdes krisemøte om saken. Skal Quisling ut - eller de andre?

Nå angrer juryen som pekte ut navnene, bittert. Det finnes neppe noen annen utvei enn å fjerne Vidkun Quisling, født i Fyresdal og begravd på Gjerpen kirkegård, fra lista.

Juryformann, tidligere kultursjef i Telemark, Åse Straume, sier at saken må bli vurdert på nytt.

- Vi bør føre opp tolv vi er stolte av på lista, sier Straume og tar selvkritikk.

- Har dere gjort en naiv vurdering?

- Jeg er lei for dette. Det er en reaksjon vi ikke hadde tenkt gjennom. Det var aldri et kriterium at vi skulle være stolte av århundrets telemarking. Ut fra reaksjonene er det tydelig at vi må endre kriteriene, sier Straume.

Kraftig bråk

Tidligere distriktssjef og NRKs kjente fjes Bjørn Honerød erkjente i går kveld overfor Dagbladet at det er blitt kraftig bråk i saken.

- Vi skal ha et hastemøte om hva som skal skje. Men jeg vil tilbakevise rykter om at jeg trekker meg fra juryen, sier Honerød.

Han vil ikke uttale seg mer konkret om saken før møtet er holdt, men understreker at det i reglene for kåringen av århundrets navn ikke var nevnt etiske normer.

- Også «rovdyr» som har markert seg, kunne være med. Hvem er det skrevet mer om i leksikon enn Quisling? sier Honerød.

Etter reaksjonene som nå har kommet, er juryen innstilt på å revurdere sin oppfatning. Trolig skjer det allerede i dag.

<B>ÅRHUNDRETS TELEMARKING? Vidkun Quisling.