LURT:  NRK-profilen Åsulv Edland (68) ønsker å advare mot svindlerne som ringte ham fra England på
fredag. Han er for tida på cruiseferie og håper kontoen hans ikke ytterligere tappet mens han er på
ferie.
Foto: NRK
LURT: NRK-profilen Åsulv Edland (68) ønsker å advare mot svindlerne som ringte ham fra England på fredag. Han er for tida på cruiseferie og håper kontoen hans ikke ytterligere tappet mens han er på ferie. Foto: NRKVis mer

NRK-kjendis rått svindlet

Personen som ringte fra Storbritannia sa han hadde virus på PC-en. Nå har trolig NRK-profilen Åsulv Edland (68) betalte svindlere flere tusen kroner for nettopp et datavirus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fredag kveld ble jeg oppringt av ei dame fra England. Hun sa det var et virusangrep på PC-en min. Og det stemte jo, for det var helt kaos der inne, sier Åsulv Edland (68) til Dagbladet.

Den mangeårige NRK-profilen og Dagsrevyen-stjerna tenker nå at han kanskje har blitt lurt og ønsker å advare andre.

- De styra veldig og fjernstyrte PC-en min i over tre timer. Jeg betalte dem via nettbank og de har belasta meg 7000 kroner, sier han, og forteller at de på andre siden av røret snakket engelsk - en av de med indisk aksent.

- Tabbe Lørdag morgen dro Edland på cruiseferie langs afrikas kyst, men han har kontaktet sin bank DNB og fått sperret et av sine kort som skal ha blitt forsøkt tappet for 3000 kroner, opplyser han.

- Jeg ga dem jo kortinformasjon og kontoopplysninger. De hadde tilgang til nettbanken min. Det var en tabbe og veldig sløvt av meg. Jeg tenkte det var et av antivirusprogrammene som tok kontakt. De virket veldig profesjonelle og flinke i det de gjorde, sier Edland.

Selv om han innrømmer at han ikke har vært observant og kritisk nok, ønsker han å være åpen med historien slik at andre ikke skal gå i samme fella.

- Dersom folk kjenner seg igjen i dette, må de ikke gjør som meg. Ikke vær så godtroende som en bonde fra Vinje, sier Edland til Dagbladet.

Kjent metode Og ekspertene bekrefter det Edland mistenkte: Han er mest sannsynlig blitt offer for svindlere.

- Dette minner veldig om den såkalte «Microsoft-metoden». De utgir seg å være fra Microsoft eller et av deres produkter. De sier det er oppdaget virus på maskinen din og at de ønsker å hjelpe. Men de ringer ikke fra Microsoft eller noe annet seriøst firma. De er svindlere, sier seniorrådgiver Peggy Sandbekken Heie i Norsis, Norsk senter for informasjonssikring.

Microsoft har flere ganger advart mot metoden og minner stadig om den på sine nettsider. Også Norsis har advart mot metoden.

- Ingen seriøse aktører ringer deg opp og ber om persondata eller kontoinformasjon, sier Heie.

Hennes råd er klare:
• Legg på røret dersom noen sier de ringer fra Microsoft eller andre seriøse firmaer og sier de har oppdaga problemer med maskinen din.
• Dersom du snakker med vedkommende og i løpet av samtalen begynner å ane ugler i mosen, leg på røret og slå av maskinen.
• Dersom skaden er skjedd, ring banken din og få sperret dine kort og kontoer.

- Sperr kortet Også Edlands bank, DNB, sier de aldri vil ringt ham eller andre kunder opp på denne måten.

- Dette er kjeltringer. Ingen bank- eller finansinstitusjoner vil ringe deg og be deg oppgi kontoinformasjon. Hvis skaden skjer, ring banken slik at vi får sperret kortet, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB.

NRK-profilen Åsulv Edland sier han ikke husker hva oppringerne presenterte seg som, men sier det kan ha vært nettopp Microsoft når Dagbladet gjør ham oppmerksom på metoden.

- Jeg håper ikke kontoen min blir tømt nå mens jeg er på ferie, sier 68-åringen.

 LEGENDARISK:  I 1987 ba Ap-legenden Haakon Lie Edland, som da var nyhetsanker i Dagsrevyen, om å «dra til helvete», etter spørsmål om sine påståtte CIA-kontakter.
LEGENDARISK: I 1987 ba Ap-legenden Haakon Lie Edland, som da var nyhetsanker i Dagsrevyen, om å «dra til helvete», etter spørsmål om sine påståtte CIA-kontakter. Vis mer