- NRK-kjendis var «døråpner» for bedrageri

I dag sitter ektefellen til en NRK-kjendis på tiltalebenken i Oslo byrett, tiltalt for grove bedragerier og underslag. De fornærmede hevder at det var NRK-kjendisen som fungerte som en «døråpner» for ektefellens omfattende kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ikke tatt stilling til om NRK-kjendisen skal tiltales. Det vil først bli vurdert etter at vi har hørt ektefellens forklaring i retten, NRK-kjendisens eget vitnemål og de fornærmedes forklaring, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen.

Statsadvokaten bekreftet i går kveld overfor Dagbladet at samtlige fornærmede har forklart at årsaken til at de lot seg involvere i forretninger med den tiltalte ektefellen, var NRK-kjendisen som fungerte som en «døråpner».

Kjendisfaktor

Selv om de fornærmede, som hevder at de har blitt lurt for betydelige beløp - nærmere fem millioner kroner - i politiforklaringer har sagt at det var NRK-kjendisens gode navn og rykte som førte til at de ble bedratt og utsatt for underslag, er det fortsatt et åpent spørsmål om kjendisen blir tiltalt.

- Dersom vi finner grunnlag for å tiltale NRK-kjendisen, vil tiltale bli tatt ut. Vedkommende vil selvfølgelig bli behandlet på lik linje med ektefellen, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen.

Statsadvokaten vedgår at det ikke nødvendigvis er straffbart å fungere som «døråpner» for kriminalitet.

Bedragerier

Den norsk-engelske kunstneren Marit Aschan ble fralurt smykkearbeider verdt om lag fire millioner kroner.

Gallerieier Johan D. Galtung mangler verdier for 100000 kroner.

En eksoberst i KGB hevder at 200000 kroner er forsvunnet.

To ukeblader har utbetalt betydelige beløp for eksklusive intervjuer med Arne Treholt - intervjuer som aldri har kommet på trykk.

En annen fornærmet betalte 45000 kroner for kaviar som han aldri har fått.

Rettsforhandlingene er ventet å bli et bikkjeslagsmål. Forholdet mellom aktor, politiadvokat Anne Maria Haarr, og forsvarer, advokat Ellen Haugsrud, er ikke hjertelig.

Kjendisvitner

I løpet av uka vil en rekke prominente kjendiser nødt til å innta vitneboksen.

Noen er fornærmet, andre er stevnet av aktoratet for å fortelle hvordan tiltalte har gått fram. Forsvaret på sin side har også stevnet en rekke kjendiser, som formodentlig skal forklare at tiltalte har handlet i god tro.

Fra NRK kommer tungvektere som Marit Christensen, Hans-Wilhelm Steinfeld og Gro Holm.

Som Dagbladet kunne fortelle i går står også en tidligere KGB-oberst på vitnelista, en sjef i Politiets overvåkingstjeneste, spiondømte Arne Treholt, krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønstebø, forretningsadvokat og eksjapp Nils A.B. Bugge, tidligere popsanger Anne Karine Strøm og skiløperen Vladimir Smirnov.

NRK-kjendisen som nå risikerer å bli tiltalt for medvirkning til grove bedragerier og underslag, ønsker ikke å la seg intervjue av Dagbladet.