- NRK lærer barn å banne

Ordfører raser mot Banne-timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ordføreren i Re ber NRK kutte ut banningen i radio- og TV-programmene. Nå har han sendt brev til Bernander, som vil undersøke saken.

Det er særlig bruken av ukvemsord i «Lørdagsbarnetimen» som opprører ordfører Thorvald Hillestad.

Banne-opplæring

- Når jeg til og med hørte uttrykk som de færreste tolererer rundt middagsbordet, ja da ble forargelsen og sinnet avløst av en trist oppgitthet. At NRK også driver regelrett opplæring av banning i et barneprogram, eksempelvis «det er for jævlig», «fy fanken» og «fy fader», forstår jeg virkelig ikke poenget med, sier Hillestad til Tønsbergs Blad.

Han reagerer også på språket til intervjuobjekter, særlig sportsidoler som unge seere og lyttere ser opp til, og nevner eksempler som «det var noe inn i helvete slitsomt i dag», «fy fa\'n så skuffa jeg er» og «dette var for jævlig».

Burde lære folkeskikk

Hillestad etterlyser mer hjelp fra radio og TV i arbeidet med å lære de unge god, gammeldags folkeskikk. John G. Bernander har ennå ikke mottatt brevet, men lover å sette seg inn i saken så snart han har lest det.

- Imidlertid må vi skille mellom banneord som er relatert til dramatiseringer og virkeligheten, og bannebruk i mange andre sammenhenger. Det første tillater vi, og det kan publikum like eller mislike. Derimot er vi svært opptatt av at våre medarbeidere fører et korrekt språk, og at banning ikke forekommer i tide og utide, sier han til Tønsbergs Blad.

BANNELÆRDOM: Ordføreren i Re mener NRK lærer barn og unge å banne. Foto: NRK
BANNELÆRDOM: Ordføreren i Re mener NRK lærer barn og unge å banne. Foto: NRK Vis mer
SKAL SJEKKE: John G. Bernander lover å sette seg inn i saken.