NRK lånte penger til smykketiltalte

NRK-journalist Gro Holm forklarte i retten hvordan NRK lånte ut penger til smykketiltalte Elfad Badirkanov. Holm gikk også kraftig ut mot politiet som hun mener har lekket til pressen i smykkesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre dager med venting i gangen i Oslo Byrett, kom turen i dag til Gro Holm, tidligere NRK-korrespondent i Moskva. Hun har kjent Badirkanov siden 1991, og skal flere ganger ha samarbeidet med eks-mannen til NRK-korrespondent Marit Christensen.

Moskva-Marits eks-mann er tiltalt for å ha å ha bedratt en engelsk-norsk smykkekunstner for smykker verdt ca. fire millioner kroner, og for å ha bedratt KGB-oberst Anar Agaev for 200000 kroner.

I byretten i dag forklarte Gro Holm at Badirkanov i forbindelse med at han ble leid inn som konsulent av dokumentaravdelingen i NRK fikk låne 1000 dollar fra NRKs Moskva-kontor. Pengene ble lånt ut mot at dokumentaravdelingen stilte seg som garantist for at beløpet ble betalt tilbake.

Moskva-Marit som garantist

- Det var ikke enkelt å få disse pengene tilbake. Det endte med at vi fikk beløpet overført til Moskva-kontorets budsjettpost fra dokumentaravdelingen. Men hvordan de gjorde opp vet jeg ikke, sa Holm.

Senere skal Badirkanov ha fått et nytt lån fra NRKs Moskva-kontor, denne gangen på 500 dollar, og med Marit Christensen som garantist.

- Jeg måtte mase på henne for å få pengene tilbake. Jeg vet ikke hvilken lomme de kom fra, men jeg antok at de kom fra Marit Christensen siden hun ordnet opp, sa Holm som forklarte at hun fikk inntrykk av at tiltaltes økonomi var i uorden, og at det gikk nedover med ekteparets økonomi.

- Jeg diskuterte aldri dette med Marit, men til tider hadde de ikke råd til å betale telefonen, og hun flyttet til en mindre leilighet.

- Politiet lekker

Holm gikk i sitt vitnemål hardt ut mot politi og påtalemyndighet.

- Som vitne har jeg vært frustrert over politiets lekkasjer i saken. Jeg har opplevd å bli oppringt av pressen samme uke som jeg har vært i avhør, og de har hatt detaljerte opplysninger. Det har undergravet min tillit til politi og rettsvesen.

Holm forklarte seg også om samtaler hun hadde hatt med sekretæren ved NRKs-Moskva-kontor, som påstår hun ble bedt av Christensen og Badirkanov å overføre 460000 amerikanske dollar, omlag 3,8 millioner norske kroner.

- Jeg husker jeg reagerte på det beløpet, fordi det tilsvarte beløpet som ble omtalt i forbindelse med smykkesaken i pressen, sa Holm.

Bedrageri-anmeldelse

Tidligere i dag forklarte tidligere KGB-oberst Anar Agaev seg om et påbegynt kjøp av en Nissan Patrol stasjonsvogn i Oslo i 1996. Anaev mener seg bedratt for 200000 kroner og har anmeldt Christensen og Badirdanov for bedrageri. De 200000 er del av tiltalen mot Badirkanov. Christensen er ikke tiltalt i saken.

Christensen har på sin side påstått at Agaev i 1989 krevde henne for 100000 for å slippe hennes daværende mann Badirkanov ut av Russland, og at han i 1996 prøvde å verve henne som agent. Agaev avviste i dag disse påstandene i byretten.

NRK-journalist Gro Holm og den tidligere KGB-obersten Anar Agaev i en pause i smykkesaken i Oslo byrett.