- NRK må kutte mer

TV2-sjef Kåre Valebrokk er ikke rystet over at NRK-styret i dag gikk inn for å kutte 300 årsverk og 150 millioner kroner. - Dette er altfor lite, fastslår han. NRK har 3600 ansatte - TV2 har 450.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kuttet er forsiktig og alt for lite, sier Valebrokk etter at NRK-styret hadde holdt pressekonferanse i ettermiddag.

Planen er å kutte 300 stillinger for å dekke inn årets budsjettsprekk på 159 millioner kroner. Dermed går det mot en kraftig nedbemanning i statskanalen - mens TV2 satser nye millioner. Valebrokk gnir seg likevel ikke i hendene.

- Jeg nekter å tro at dette får konsekvenser for konkurransen mellom kanalene. Styret må ha vett til å kutte på en slik måte at det ikke får konsekvenser for tv-tilbudet, sier TV2-sjefen.

TV2 bruker mer

Han peker på at NRK etter å ha kuttet 300 stillinger, fortsatt har mange ganger flere ansatte enn TV2 som kun har 450 personer i staben.

- De har over 3000 å ta av. Det bør komme ytterligere kutt seinere - for min og din skatt sin skyld.

Ved å kutte 300 stillinger regner NRKs styre med styreformann Torger Reve i spissen, å spare inn 150 millioner kroner, og dermed gå i balanse. Derfor betegnes tallet som et minimum av nedbemanning. Reve har uttalt flere ganger at statskanalen skal gå i pluss fra og med neste år.

Mens NRK kutter budsjettene, skal pengemaskinen TV2 bruke mer.

- Vi har nettopp brukt 15 millioner på å styrke aktualitets- og nyhetsdelen vår. Neste år skal vi bruke 20-30 millioner på å styrke fredags- og lørdagsunderholdninga, sier Valebrokk som likevel ikke planlegger å øke staben.

Usikkert hvor det kuttes

- Hvem har flest seere om fem år?

- Den som lever i glasskula, må spise glass, avslutter TV2-sjefen.

NRK-kuttet ble presentert av styreforman Torger Reve på en pressekonferanse seint i ettermiddag. Styret vil foreløpig ikke si noe om hvor i organisasjonen det skal kuttes, men varsler en gjennomgang av alle avdelinger.

NRK har totalt 3600 ansatte. 250 av dem slutter ifølge Reve hvert år ved naturlig avgang.

NRK-styret og de ansatte mottok i dag et forslag til spareplan fra NRK-ledelsen. Styret er imidlertid ikke fornøyd med nedskjæringsplanen, og varsler full gjennomgang av organisasjonen. De ønsker ikke å si noe om hvilke stillinger som skal kuttes, men varsler blant annet en nøye gjennomgang av alle NRKs distriktskontor.

KUTT OG KJØR: Einar Førde (høyre) må kutte, mens Kåre Valebrokk fortsetter å bruke penger.