- NRK med komplott mot Krekar

Mulla Krekar mener at han er utsatt for et komplott, og broren hans mener at Brennpunkt er involvert. Kryssklippinga byttet ut Afghanistan med 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar mener seg utsatt for et komplott, har han sagt til sin norske advokat. Også Krekars bror mener mullaen er utsatt for et komplott. Ifølge broren, Khalid Faraj Ahmad som sammen med mullaens kone har reist til Amsterdam for å følge saken mot Krekar, er NRK involvert i et komplott mot mullaen.

Krekars bror påstår at sekvensen i Brennpunkt-intervjuet hvor mullaen uttalte seg positivt om bin Laden, ble tatt opp mange år før 11.september-angrepene. Ifølge Ahmad har NRK satt programmet sammen slik at det skal se ut som om Krekar kom med uttalelsen hvor han sier at Osama bin Laden er en god muslim, etter 11. september-angrepene.

- Men sannheten er at dette sa han for mange år siden. Han sa det i en sammenheng hvor han kalte bin Laden en god muslim som har ført hellig krig mot russerne i Afghanistan, sier Ahmad.

Ifølge broren kuttet NRK uttalelsen fra Krekar etter setningsleddet «hellig krig». Dermed forsvant sammenhengen om Afghanistan, hevder Ahmad.

- I stedet for å ta med sammenhengen om Afghanistan stanset NRK det mullaen sa, og la så på bilder som viste flyene som fløy inn i Twin Tower 11. september, sier han.

Ahmad sier at det er mer som tyder på et komplott mot broren.

- Etter at Brennpunkt-dokumentaren ble sendt, gikk kommunalminister Erna Solberg ut og sa at mulla Krekar må utvises fra Norge. Jeg er ikke i tvil om at dette var noe som var planlagt mot min bror, sier Ahmad.

Brennpunkt-redaksjonen i NRK avviser påstandene om et komplott mot mulla Krekar.

- Redaksjonen jobber selvstendig uten noen agenda ut over at det er av offentlig interesse hva en så prominent kurderleder driver med i Irak. Han skal jo egentlig oppholde seg i Norge som flyktning, sier programansvarlig Ola Flyum til NTB.

Han viser til at intervjuet med mulla Krekar er lagt ut på NRKs hjemmesider med teksting på kurdisk og norsk. Brennpunkt-redaksjonen mener at de har behandlet mulla Krekar fair i programmet Brennpunkt. Flyum viser til at mulla Krekar uttaler seg om Osama bin Laden både før og etter 11. september 2001.

- Det var viktig å bringe disse uttalelsene for å få fram hvilke synspunkter mulla Krekar har, sier Flyum.

Mulla Krekars bror sier også at norske myndigheter benektet kjennskap til saken da han og mullaens kone tok kontakt med dem etter arrestasjonen av Krekar i Nederland torsdag.

- Men hvorfor var det da to norske tjenestemenn på flyplassen? spør han.

Mulla Krekar har selv sagt til sin advokat, Brynjar Meling, at han mener seg utsatt for et komplott.

- Han sier også at han er blitt misforstått i TV-dokumentaren. Da han sa dette om at Norge vil angre hvis de blir med USA i en krig mot Irak, sa han det ut fra sin muslimske etikk, og i dette ligger det at det er en gal handling å delta i en krig, sier Meling.

- Det norske samfunnet er et sivilisert samfunn, et høflig samfunn, et samfunn som er langt fra kriger og konflikter. Jeg ønsker ikke at de deltar i den amerikanske frontlinjen, for at de ikke skal lide senere, sa Krekar i intervjuet med NRK Brennpunkt i henhold til NRKs oversettelse.

Intervjuet ble gjort i landsbyen Bierra i Nord-Irak i april i år, lenge før et angrep på Irak var blitt et offentlig tema. Krekars advokat vil nå først og fremst få Krekar løslatt i fengslingsmøtet som høyst sannsynlig avholdes torsdag. Det er ikke sikkert at Meling vil få delta i fengslingsmøtet, som vil gå for lukkede dører.

Til NTB sier påtaleansvarlig i Harlem, Ed Hartjez, at fengslingsmøtet høyst sannsynlig blir torsdag, og at det kanskje vil bli avholdt inne i sikkerhetsfengselet der Krekar sitter.

- Dette er i så fall første gang det skjer, sier Meling, som ønsker å være til stede under fengslingen, og som fortsatt jobber for å få dette til.

(NTB)

<B>FIKK MØTE KLIENTEN: De nederlandske advokatene Victor Koppe (f.v.) og Michiel Pestman på vei ut fra spesialfengselet i Vught, sammen med advokat Brynjar Meling, etter sitt første møte med mulla Krekar mandag ettermiddag.
<B>SKYLDER PÅ NRK: Mulla Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, er skuffet over at han ikke får besøke broren i fengselet i Nederland. Her er han fotografert ved en av kanalene i Amsterdam tirsdag.
<B>FAMILIE-IDYLL: Mullah Krekar, hans kone Rokhosh Ahmad og deres yngste sønn fotografert et sted i Nederland, 1995 eller 1996.
<B>PRESSEKONFERANSE: Khalid Faraj Ahmad forsvarer mulla-broren sin utenfor det nederlandske fengselet i går.