Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK og trippeldrapet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I pinsen hadde etermediene enerett på dekningen av de grufulle drapene på familien Orderud og Paust. Særlig ansvar har NRK med to TV-kanaler og minst tre riksdekkende radiokanaler til å opplyse offentligheten om hendelsen som rystet hele landet. Forsvarsministerens sekretær og hennes foreldre var funnet skutt etter å ha vært utsatt for attentater og andre former for trusler. Politibeskyttelsen var avviklet da drapene fant sted og rammet like inn i den nærmeste regjeringskretsen.
  • Da blir det av betydning når det vi før kalte «landets viktigste nyhetsredaksjon», løste oppgaven uten å prioritere den faglig. Jobben var å informere om en forbrytelse som oppfyller alle krav til berettiget offentlig interesse, og som giganten på Marienlyst var praktisk talt aleine om å formidle, fordi den inntraff på noen av de få dagene vi i vårt samfunn er uten avisutgivelser. NRK løste denne oppgaven urutinert og faglig svakt, og dette skyldes at NRK inntil man fikk konkurranse fra TV2, lenge har opptrådt som om journalistisk behandling av selv meget alvorlige forbrytelser som drap, er under institusjonens verdighet.
  • Mens oljemedarbeidere og verdensreportere nyter fortjent anseelse, har landets største nyhetsredaksjon ikke funnet det påkrevd å skolere en stab som kan rutinene, prosedyrene, altså håndverket, når informasjonen gjelder rå og brutal kriminalitet. Dette kan ha prinsipielle årsaker og skal derfor ikke lastes reporterne. Årsaken er nemlig så viktig som at NRK fortsatt tar i drapssaker med lange fingrer for at ingen skal kunne mistenke dem for sensasjonsmakeri og utnyttelse av fortvilte menneskers skjebne.
  • Men publikum må ikke forledes til å tro at kriminaljournalistikk er en særlig utidig form for krenkelse av privatlivets fred. Lovbrudd som kvalifiserer til strenge straffer, både må og skal angå offentligheten. Derfor stiller det store krav til journalistisk profesjonalitet å innhente og presentere relevante fakta i saker der både ofre og pårørende får sine liv eksponert. Nettopp derfor må NRK ta faget alvorlig.