NRK og TVNorge beklager manglende sladding

Både NRK Dagsrevyen og TVNorge beklager at de i nyhetssendinger i går viste bilder av lett gjenkjennelige og identifiserbare barn i sine reportasjer om barneporno-ringen som er avslørt i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgriperen ble sladdet og anonymisert, mens ofrene ble framstilt uten sladd.

- Barn har krav på beskyttelse og rett til ikke å få sitt privatliv krenket gjennom identifisering i overgrepssaker. Dette er slått fast i FNs barnekonvensjon, såvel som i pressens Vær Varsom-plakat, sier fungerende generalsekretær Marianne Borgen i Redd Barna.

Organisasjonen mener mediene må vise ansvar og beskytte barna og deres pårørende mot den ekstra belastningen det er å bli identifisert i overgrepssaker. Redd Barna mener dette bør være et prinsipp, uavhengig av barnas antatte nasjonalitet eller opprinnelse og presiserte fredag dette overfor NRK og TVNorge.

- Vi ser det som et paradoks at den voksne gjerningsmannen er blitt anonymisert. Vi kan vanskelig forstå hva som tilsier at overgriperen har større krav på beskyttelse enn barna, sier informasjonsrådgiver Lars Grønseth i Redd Barna til NTB.

- Vi har ingen garanti for at barna som er misbrukt og vist på tv ikke er norske, sier han.

TVNorge beklaget i dag overfor Redd Barna manglende sladding av de misbrukte barna i sitt nyhetsinnslag, og kaller dette «en glipp».

Dagsrevy-redaktør Hans Wilhelm Steinfeld finner heller ingen unnskyldning:

- Jeg legger meg flat for kritikken, for sånt skal ikke skje. Redd Barna skal få en formell beklagelse fra oss, sier Steinfeld til NTB.

Redd Barna skrev i dag til Norsk Journalistlag for å få organisasjonen til å drøfte spørsmålet om sladding i egnede fora - også utenfor landets grenser.

(NTB)