NRK over til Knudsen?

Avtroppende kringkastingssjef Einar Førde mener Kulturdepartementet er for lite og ikke har muskler nok til å eie NRK. Eierjobben bør fratas kulturminister Ellen Horn og overlates til et profesjonelt eierdepartement, mener Førde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han nevner spesielt overføringen av eierskapet av Telenor fra Samferdsels- til Næringsdepartementet som interessant. «Det vil være godt for NRK at institusjonen blir en del av et mer profesjonalisert eiermiljø. Det betyr å bli eid av noen som tenker på statens rolle som eier,» sier Førde.
  • Men vil han så at også NRK skal privatiseres? I hvert fall peker han på at alle argumenter som er brukt for å delprivatisere Telenor og Statoil, også gjelder for NRK. Styret mener NRK har et kapitalbehov på fire- fem milliarder kroner. Og hvis ikke staten er villig til å investere i allmennkringkasting som forretningsidé, så har kanskje det statlige eierskapet utspilt sin rolle.
  • I Førdes budskap ligger minst to brannfakler og et skremmeskudd. Vi velger å tolke ham slik at han først og fremst vil ha sine gamle partifeller opp av dvalen. Hans ønske om en proffere eier enn dagens Kulturdepartement er forståelig. NRKs budsjetter er formidable i forhold til den satsingen som ellers gjøres på kultur. Kulturdepartementet er av mange regjeringer behandlet som et stebarn. Det har fått lite penger å rutte med. Det har ofte fått politiske noviser som statsråder og har like mye stått for pynt som det har evnet å løfte kulturen.
  • Men det er ikke grunn god nok for å overføre NRK til Grete Knudsens Næringsdepartement. NRK skal ikke først og fremst skape slike verdier som skal finansiere vår velferd. NRK skal vedlikeholde vår nasjonale identitet i konkurranse med en aggressiv underholdningsindustri. Derfor bør regjeringen i stedet gjøre noe offensivt med Kulturdepartementet. Anne Enger Lahnsteins valg av dette «lille» departementet vakte i sin tid undring. Det tok imidlertid ikke lang tid før departementet og publikum merket at dette også innebar en politisk prioritering. Et mer proft eierskap av NRK bør forvaltes av politikere, ikke av børshaier.