NRK: Politikere bedt om å bytte mobil etter spionmistanke

Arbeiderpartiets forsvarspolitikere har fått beskjed om å bytte mobiltelefon.

Det melder NRK.

NRK erfarer at stortingets administrasjon har bedt representantene med kontor nærmest kinosalen om å levere inn kommunikasjonsutstyret etter at en russisk borger ble arrestert og mistenkt for spionasje på Stortinget fredag.

Kinosalen ligger ved kontorene til Arbeiderpartiets utenriks- og forsvarsfraksjon.

Administrasjonen skal være bekymret for sporing eller innbruddsforsøk i mobiltelefonene.

Samarbeider med politiet

Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) samarbeider med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i avhør. Det opplyser hans forsvarer Bendik Falch-Koslung til Dagbladet i ettermiddag.

Kurset Botsjkarev deltok på, om digitalisering, foregikk på Stortinget. Administrasjonen varslet PST om russerens oppførsel; han virket mer interessert i å ta seg rundt i bygningen enn å følge med på seminaret, og nærmest «limte seg fast» på folk med spesielle adgangstegn.

Botsjkarev nekter straffskyld for den alvorlige siktelsen som er tatt ut mot ham. Han ble fengslet for 14 dager i Oslo tingrett lørdag, men forsvarerne, Falch-Koslung og Hege Aakre, begge ved Advokatfirmaet Mette Yvonne Larsen & Co, har anket kjennelsen til Borgarting lagmannsrett.

Forebyggende tiltak

PST og tekniske eksperter fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) var mandag i gang med å undersøke om Botsjkarev har etterlatt avlyttingsutstyr på Stortinget.

Printerne på Stortinget ble mandag ettermiddag satt ute av drift. På printerne er det gitt beskjed «Må ikke brukes».

Printernekten er en del av tiltakene Stortinget gjennomfører etter pågripelsen av den spionsiktede russeren.