Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK presenterte konspirasjons- teoretiker og UFO-foredragsholder som «uavhengig forsker» i vaksinedebatt

Debatterte med overlege og forsker.

KALLER SEG UAVHENGIG FORSKER: Hans Kristian Gaarder fotografert under en  chemtrails-demonstrasjon på Youngstorget i januar i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KALLER SEG UAVHENGIG FORSKER: Hans Kristian Gaarder fotografert under en chemtrails-demonstrasjon på Youngstorget i januar i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oppdatering: NRK har tirsdag beklaget at Gaarder ble presentert med «misvisende yrkestittel», samtidig som de medgir manglende kvalitetssikring.

(Dagbladet): NRKs populære radioprogram Her og Nå tok i mandag for seg HPV-vaksinen, i kjølvannet av investor Øystein Stray Spetalens intervju i Nettavisen og kritikken av dette.

De inviterte da Sveinung Wergeland Sørbye, forsker og overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til å debattere med Hans Kristian Gaarder.

Chemtrails og strålevåpen Gaarder ble presenterte som «uavhengig forsker og vaksinemotstander». De nevnte ikke at Gaarder har hatt en redaktørrolle i konspiratorikernettstedet Nyhetsspeilet, eller som Dagbladet skrev i januar i år: At han på «Trygdekontoret» på NRK i 2012 hevdet at Illuminati styrer Lady Gaga, at chemtrails (angivelige utslipp av gasser eller partikler fra fly), styres av hemmelige, militære programmer og at NATO og CIA styrer verdens narkohandel.

I et intervju med Natt og Dag i 2013 fortalte at han ved et tilfelle ble angrepet med et «strålevåpen som blacket tankene mine på en café i Oslo, av en menig PST-fyr».

«Russisk rullett» Etter at han ble presentert ble Gaarder spurt om han ser på HPV-vaksinen som «russisk rulett», slik han har sagt tidligere. Gaarder bekreftet det, før han sa:

- Dette er noe helt nytt, man vet ikke noe om langtidsvirkningene, og mange har ubehagelige korttidsvirkninger.

Du kan høre sendingen fra 26 minutter her.

Videre sa han at han mente det ikke fantes dokumentasjon for at HPV-viruset faktisk fører til kreft.

Overlege Sørbye sa på sin side at «alle studier viser at risikoen for bivirkninger er lave», og at «det bare er tull» at viruset ikke forårsaker kreft. Gaarder responderte slik:

- Sørby brukte her ordet tull om noe jeg skal ha sagt. Det anser jeg for å være respektløst og uvitenskapelig. Fakta er at 50 prosent har viruset flytende i kroppen til enhver tid både her og både der, og det er i prinsippet ufarlig.

- Tankepoliti Da Dagbladet ringte Gaarder i kveld presenterte han seg som «seniorforsker ved institutt for helseforskning». Da han skjønte hva saken gjaldt sa han:

- Dere er ikke interessert i fakta, dere er tankepoliti for onkel etterretning. Og jeg tror ikke din papiravis kommer til å overleve neste år.

Gaarder sier han begynte å forske på helse i 1997.

- Ved hvilken institusjon?

- Jeg er uavhengig. I tillegg til helse har jeg også forsket på skjulte maktstrukturer, etterretningens rolle og hemmelig høyteknologi.

- Er forskningen publisert i internasjonale publikasjoner eller liknende?

- Nei, de er styrt av Illuminati og legemiddelkreftene er veldig mektige. Jeg har lagt ut mye på Nyhetsspeilet.

- Skribent Han sendte så sendt som i juli i år en e-post som «redaktør i Nyhetsspeilet», men sier han ikke har den rollen nå.

- Jeg er skribent. Jeg har vært en slags tilrettelegger, som har mottatt bidrag og vurdert dem. Den rollen er det også andre som har hatt.

- Du er beskrevet som konspirasjonsteoretiker, regner du deg som det?

- Nei, jeg er en faktaforsker. Jeg forsker på undertrykket informasjon.

- Ubeskyttet tittel NRK sier de ikke angrer på at de inviterte Gaarder til Her og Nå.

- Vi visste at han var kontroversiell. Så kan det diskuteres om vi gir ham mer kredd enn han burde ha når vi kaller ham en uavhengig forsker. Det er et helt greit spørsmål. Samtidig er det greit å huske at «forsker» er en ubeskyttet tittel, på samme måte som «journalist», og at hvem som helst kan kalle seg det. Men det går an å diskutere om det er rett av oss å gjøre det eller ikke. Men jeg er mest opptatt av at vi av og til slipper til debattanter som ikke nødvendigvis mener det politisk korrekte i en del saker. Det synes jeg faktisk er viktig, sier Erik Skarrud, redaksjonssjef i Her og Nå, til Dagbladet.

- Burde dere hatt med noe mer kontekst, som det han mener om chemtrails eller Illuminati?

- Jeg synes ikke det var relevant for saken i dag. I dag valgte vi å ta vaksinedebatten, han var der som uttalt vaksineskeptiker, og det ble ikke diskutert ufoer eller iluminati. Vi oppgir vanligvis ikke tilleggsopplysninger om de som er med i debattene våre.

Var skeptisk Overlege Sveinung Wergeland Sørbye sier han valgte å stille opp selv han han var skeptisk til å debattere mot Gaarder.

- Gaarder mener blant annet at det ikke er noen sammenheng mellom HPV-viruset og kreft. Det blir helt absurd. Jeg så senest i dag på en celleprøve i mikroskop der HPV var årsak til celleforandringene. HPV-testen var positiv for HPV type 16 som forekommer hyppig i livmorhalskreft. Vi har store norske studier som utgjør veldig god dokumentasjon på at det er en sammenheng mellom HPV og kreft, og at vaksinen fungerer, sier Sørbye til Dagbladet.

- HPV er faktisk årsaken til nesten 100 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft, sier Sørbye.

Han har selv skrevet en artikkel hvor han lister opp myter og fakta om HPV-vaksinen.

Gunnar Tjomlid, skeptiker, forfatter og blogger, har i kveld for øvrig blogget om Her og Nå-sendingen under tittelen «NRK setter ny norsk rekord i falsk balanse».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!