NRK presenterte konspirasjons- teoretiker og UFO-foredragsholder som «uavhengig forsker» i vaksinedebatt

Debatterte med overlege og forsker.

KALLER SEG UAVHENGIG FORSKER: Hans Kristian Gaarder fotografert under en  chemtrails-demonstrasjon på Youngstorget i januar i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KALLER SEG UAVHENGIG FORSKER: Hans Kristian Gaarder fotografert under en chemtrails-demonstrasjon på Youngstorget i januar i år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Oppdatering: NRK har tirsdag beklaget at Gaarder ble presentert med «misvisende yrkestittel», samtidig som de medgir manglende kvalitetssikring.

(Dagbladet): NRKs populære radioprogram Her og Nå tok i mandag for seg HPV-vaksinen, i kjølvannet av investor Øystein Stray Spetalens intervju i Nettavisen og kritikken av dette.

De inviterte da Sveinung Wergeland Sørbye, forsker og overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til å debattere med Hans Kristian Gaarder.

Chemtrails og strålevåpen Gaarder ble presenterte som «uavhengig forsker og vaksinemotstander». De nevnte ikke at Gaarder har hatt en redaktørrolle i konspiratorikernettstedet Nyhetsspeilet, eller som Dagbladet skrev i januar i år: At han på «Trygdekontoret» på NRK i 2012 hevdet at Illuminati styrer Lady Gaga, at chemtrails (angivelige utslipp av gasser eller partikler fra fly), styres av hemmelige, militære programmer og at NATO og CIA styrer verdens narkohandel.

I et intervju med Natt og Dag i 2013 fortalte at han ved et tilfelle ble angrepet med et «strålevåpen som blacket tankene mine på en café i Oslo, av en menig PST-fyr».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer