Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK prioriterte gudstjeneste foran tremila

- Vi kan ikke undervurdere gudstjenestens rolle for P1, sier kanalsjefen.

ANDRE PRIORITERINGER:NRK ville ikke svikte sine faste lyttere, så de OL-interesserte ble henvist til det digitale nettet under tremila. Skjermbilde: NRK
ANDRE PRIORITERINGER:NRK ville ikke svikte sine faste lyttere, så de OL-interesserte ble henvist til det digitale nettet under tremila. Skjermbilde: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved startskuddet for søndagens skiathlon under Sotsji-OL prioriterte NRK å heller sende den tradisjonstunge søndagsgudstjenesten. OL-sendinga ble flyttet til digitalkanalen NRK Sport, og dermed umulig å få med seg over det vanlige FM-nettet. Først etter 35 minutter kunne lytterne få med seg skigutta i aksjon, da gudstjenesten ble avsluttet.

- Jeg har kjørt bil i hele dag, men tremila går ikke på radio, sa Jan Åge Valstad (54) til Dagbladet tidligere i dag.

Da Dagbladet snakket med Valstad klokka 11.45 forteller han at NRK P1 startet sendinga fra tremila i Sotsji først når de hadde gått 18 kilometer.

- Jeg var på vei fra Ålesund til Trondheim, og hadde gledet meg til tremila på radio. Der jeg kjører er det ikke alle steder hvor det er mulig å få inn digitalradio, og jeg har dessuten ikke digitalradio i bilen, sier Valstad.

Skuffet over gudstjeneste Valstad tror ikke han var den eneste som ble skuffet da han skrudde på radioen tidligere i dag, og hørte gudstjeneste i stedet for herrenes tremil.

- Jeg var skuffa og forbanna, mildt sagt. Da jeg ringte inn til NRK satt jeg lenge i kø, så det var sikkert flere som var ganske irriterte, sier Valstad.

- OL er bare hvert fjerde år, så da syns jeg de bør sende programmene sine til digital radio, og sende OL på FM-nett, sier Valstad til Dagbladet.

Kanalsjef i NRK P1, Jon Branæs, sier til Dagbladet at de er tvunget til å inngå kompromisser, selv under store begivenheter om OL.

- P1 er en kanal som skal favne alle, så da må vi både ta hensyn til de som hører fra uke til uke. Denne gangen handler det om at to tilbud hver for seg kolliderer, og da må vi prøve å finne en kompromissløsning. Vi valgte å sende en kortere OL-gudstjeneste på 35 minutter i dag, i stedet for den vanlige lengden på en time.

- Har ikke NRK i år et spesielt ansvar om å kringkaste OL-sendingene, da det ikke er mulig å se på NRK Fjernsyn?

- Vi er veldig bevisst på ansvaret vårt, men samtidig må vi hele tida finne balansen mellom de som lytter til oss hver søndag formiddag og de som lytter akkurat i dag fordi det er OL. Tilgjengeligheten på digitalradio er mye bedre enn mange tror, og det er ikke vanskelig å få inn signaler eller apparater til en rimelig penge, sier Branæs.

Vil også skje neste søndag Kanalsjefen sier de ha samme praksis ved herrestafetten neste søndag, som vil være et enda mer populært renn.

- Det samme vil skje neste søndag. Da vil man høre den første drøye halvtimen på NRK Sport, og så vil sendingene flyttes over på P1 etter gudstjenesten.

Ved nyttår 2015 må halvparten av de som hører på radio i Norge over på en eller annen digital plattform for at NRK skal kunne slukke FN-båndet i 2017. Det er velkjent at NRK har en sterk økonomisk interesse av at dette skal lykkes. Men Branæs vil ikke vedgå at flytting av OL-sendingene er et ledd i denne strategien.

- Vi har ikke noe behov for å drive noe skjult agendatiltak. Man skal ikke undervurdere gudstjenestens rolle i P1.

Branæs påpeker at P1 rydder svært mye av sitt sendeskjema i forbindelse med årets OL, og at det kanskje er siste gang man vil oppleve dette på storkanalen.

- Vi tror at årets vinter-OL kanskje er det siste mesterskapet som gjør at vi legger om P1 i en så stor grad. I VM i Holmenkollen la vi om hele kanalprogrammet, og det gjør vi også i år. Nå er det kanskje siste gang, sier Branæs.

SINT LYTTER: Jan Åge Valstad ville ha med seg tremila i bilen, men måtte ta til takke med Herrens ord. Foto: Privat
SINT LYTTER: Jan Åge Valstad ville ha med seg tremila i bilen, men måtte ta til takke med Herrens ord. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart