NRK-profil pepret med stein under opptak til Dagsrevyen

Laget tv-reportasje i Sverige. Anders Magnus kom ikke fysisk til skade, opplyser NRK.

KASTET STEIN PÅ: Ikke alle i Rinkeby utenfor Stockholm var like fornøyd med at Anders Magnus og NRK kom på besøk. Foto: WikiCommons
KASTET STEIN PÅ: Ikke alle i Rinkeby utenfor Stockholm var like fornøyd med at Anders Magnus og NRK kom på besøk. Foto: WikiCommons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kilder i Stockholm-politiet bekrefter overfor Dagbladet at to NRK-journalister ble angrepet med stein under opptak i den svenske hovedstaden. Hendelsen fant sted i bydelen Rinkeby i forrige uke. 

Rinkeby er kjent som et problemområde i Sverige, med høy arbeidsledighet og et utbredt kriminelt miljø. Også tidligere har journalister opplevd truende situasjoner på åpen gate i drabantbyen. 

Følte politiet var målet Også NRK bekrefter forholdet, og forteller Dagbladet at de to NRK-journalistene var nyhetsreporter og programleder Anders Magnus og kameramann Mohammed Alayoubi.

- NRK bekrefter at journalist Anders Magnus og fotograf Mohammed Alayoubi ble kastet stein på da de var på jobb i Rinkeby. Innslaget skal sendes i «Søndagsrevyen» 8. mai, opplyser kommunikasjonsenheten i NRK.

Dagbladet har uten hell forsøkt å kontakte Magnus og Alayoubi for utfyllende kommentar.

NRK bekrefter at ingen av de to kom fysisk til skade under opptrinnet. 

- Anders Magnus og Mohammed Alayoubi var sammen med politiet da steinkastinga fant sted, og opplevde at steinene av rettet mot politiet, ikke dem. Derfor har det ikke vært aktuelt å anmelde forholdet, opplyser NRK videre. 

Har skjedd før Beboerne i Rinkeby har tidligere gått til angrep på journalister. Så sent som i mars i år ble journalister fra australske «60 Minutes» omringet av maskerte menn på Rinkeby torg. Mennene slo og sparket flere av de besøkende journalistene, som måtte flykte drabantbyen.

Hendelsen ble fanget på film. 

Drabantbyen Rinkeby holdes ofte fram som et skrekkeksempel på feilslått integrering i Sverige. Bydelen preges av lavinntektsfamilier, hvor flesteparten er innvandrere fra ikke-vestlige land. I Rinkeby snakkes det 120 forskjellige språk, og en egen svensk dialekt har sitt utspring her: I «Rinkebysvensk» er en rekke svenske ord byttet arabisk og tyrkisk.

Sammen med Rosengård i Malmø har Rinkeby fått mye negativ oppmerksomhet i pressen de siste årene. 

Politiker Ali Esbati sier til Dagbladet at mange i Rinkeby er lei av journalister som svartmaler bydelen de bor i.

- Når alt som skrives om stedet du kommer fra er drit, så er det noen som tenker «greit, da skal jeg være sånn som det står i avisene at vi er». Det blir fuck verden, vi i Rinkeby må holde sammen, forteller Esbati, som selv kommer fra Rinkeby. 

- Ikke farlig her Caféeier Jamal Ziani, som Dagbladet møtte for kort tid siden, insisterer på at Rinkeby er et trygt sted. 

- Det er ikke farlig her. Bare tull. Se dere rundt. Har noen forsøkt å skade dere? Vil noen stjele mobilene deres? Nei. Her i Rinkeby forstår folk islam, ingen ser stygt på en kvinne i burka. Folk føler seg hjemme her, men det skulle vært flere svensker her ute, sier Ziani til Dagbladet.

Omlag 16 000 mennesker bor i Rinkeby. 

PROFIL: Anders Magnus har ledet nyhetsprogrammer og vært korrespondent for NRK.
Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
PROFIL: Anders Magnus har ledet nyhetsprogrammer og vært korrespondent for NRK. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer