NRK-profil reagerer på brev

NRK-profil Tom Nilssen har mottatt et brev fra Bærum kommune, som Språkrådet mener at fortjener strykkarakter. Nå lover kommunen bot og bedring.

REAGERER: NRK-profil Tom Nilssen reagerer på språket i et brev som han mottok fra Bærum kommune. Foto: Heiko Junge / NTB
REAGERER: NRK-profil Tom Nilssen reagerer på språket i et brev som han mottok fra Bærum kommune. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag delte NRK-profil Tom Nilssen en Twitter-melding hvor han skriver at han har fått et brev fra Bærum kommune med følgende overskrift: «Forhåndsvarsel om vedtak om midlertidig forbud mot tiltak».

Nilssen, som er nyhetsanker i Dagsrevyen, reagerer på språket i brevet.

«Dette er et eksempel på hvor komplisert ting kan formuleres. Det er mange som vil slite med å forstå dette», skriver Nilssen i en tekstmelding til Dagbladet.

Strykkarakter

Språkrådet-direktør Åse Wetås mener at Bærum kommune gjør seg fortjent til strykkarakter allerede i overskriften.

- Jeg har ikke lest hele brevet, men på bakgrunn av det jeg har lest vil jeg gi Bærum kommune klar beskjed om at de har en jobb å gjøre med tanke på å rydde opp i språket sitt, sier Wetås til Dagbladet og fortsetter:

- I Norge har vi en lov som fastslår at offentlig sektor plikter å skrive klart, korrekt og tilpasset mottakerne. Jeg mener at Bærum kommune i dette konkrete tilfellet stryker allerede i overskriften. Det er helt umulig å forstå hva brevet handler om, og hvilken relevans det har for mottakeren.

DIREKTØR: Åse Wetås i Språkrådet. Foto: Mariam Butt / NTB
DIREKTØR: Åse Wetås i Språkrådet. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

Tar til seg kritikken

Nå forteller kommunikasjonssjef Lisa Bang i Bærum kommune at de tar til seg kritikken.

«Vi tar til oss kritikken, og lover å være tydeligere i framtidig informasjon om et mulig bygge- og deleforbud. Et vedtak om bygge- og deleforbud vil omfatte nye boenheter, og vil vare fram til ny arealplan er politisk behandlet», skriver Bang i en tekstmelding til Dagbladet.

Utfordring

Dagbladet utfordret språkdirektør Wetås til å foreslå hva Bærum kommune kunne ha skrevet i stedet for «Forhåndsvarsel om vedtak om midlertidig forbud mot tiltak».

- Språkrådet har sammen med Digitaliseringsdirektoratet og KS utført systematisk klarspråkarbeid i mange år. I tillegg forvalter vi en nettside hvor det gis generelle skriveråd og konkrete råd om brevskriving. Hovedregelen er at man skal ha budskapet klart for seg før man begynner å skrive, svarer Wetås og fortsetter:

- Jeg har ikke noe konkret forslag til hvordan Bærum kommune kan omformulere overskriften i brevet – først må jeg forstå hva de ønsker å si.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer