Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK-redaktør omkom i gyrokopterulykke

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Havarikommisjonen vil foreta undersøkelser.

FINLAND: En nordmann omkom, og en ble lettere skadd da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag.

Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix
FINLAND: En nordmann omkom, og en ble lettere skadd da et gyrokopter styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftsfartsavdelingen i Havarikommisjonen for transport vil undersøke ulykken i samarbeid med Norsk Luftsportsforbund, den finske havarikommisjonen og finsk politi.

- Gyrokoptere er ikke undersøkelsespliktige for havarikommisjonen i Norge slik regelverket er i dag, men vi vil foreta undersøkelser i dette tilfellet, men da i samarbeid med Norsk Luftsportsforbund. Vi er nå i planleggingsfasen og vurderer å reise til ulykkesstedet mandag, sier vakthavende havariinspektør Torbjørg Gåsland til Dagbladet.

Etterforskningsleder og politiinspektør Kirsi Huhtamäki i Lappland sier at vraket av gyrokopteret mest sannsynlig vil bli fraktet til Norge i løpet av neste uke.

- Vi kommuniserer med den norske havarikommisjonen om dette. De samarbeider med vår havarikommisjon om hvordan dette skal skje. Vi har vært på ulykkesstedet og sikret bilder av gyrokopteret, sier Kirsi Huhtamäki.

Like før klokka 18 fikk HRS Nord-Norge melding om at et norsk gyrokopter med to personer om bord hadde styrtet i Finland. De har mest sannsynlig vært på tur fra A til B i Norge, og så kommet inn over grensen til Finland.

- Jeg kan bekrefte at en person er lettere skadet og en person er bekreftet omkommet av ambulansepersonell på stedet, sier redningsleder i HRS Nord-Norge, Tore Hongset, til Dagbladet klokka 20.00

Like før midnatt opplyser Finnmark politidistrikt at den omkomne er 57 år gamle Morten Ruud som var bosatt i Alta. Politiet bekrefter også at det var Ruud som var føreren av gyrokopteret. Pårørende er varslet.

- Vil bli husket

NRK bekrefter at det var deres distriktsredaktør i NRK Finnmark som har omkommet. Ruud har vært distriktsredaktør for distriktskontoret fra 2013. I perioden 2007 til 2010 var han NRKs korrespondent i Moskva.

OMKOM: Distriktsredaktør i NRK Finnmark Morten Ruud omkom i ulykken. Bildet ble publisert i forbindelse med en pressemelding fra NRK i 2016. Foto: Ole Kaland/NRK
OMKOM: Distriktsredaktør i NRK Finnmark Morten Ruud omkom i ulykken. Bildet ble publisert i forbindelse med en pressemelding fra NRK i 2016. Foto: Ole Kaland/NRK Vis mer

Til NRK sier regionsdirektør i NRK i Nord-Norge, Tone Kunst, at Ruud vil bli husket som en dyktig journalist, med et brennende engasjement for Nord-Norge, Nordkalotten, Barentssamarbeidet og samarbeid med Russland.

- Han ville informere alle om det som skjedde i nord, og ville lage et nettverk av samarbeidende parter på tvers av politiske uenigheter og grenser, sier Kunst.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skriver på Facebook at Morten Ruud var en av de mest kunnskapsrike og kloke journalistene han vet om.

- Han hadde dyp kunnskap om og forståelse for folk i Finnmark. For ikke å glemme hans kunnskap om norsk-russiske forhold. Og så lærte jeg ham å kjenne som en utrolig raus og hyggelig person som gjerne inviterte på tur i Finnmark. Da hadde vi verdens beste guide. NRK har med Mortens tragiske død mistet en betydningsfull journalistog redaktør og en engasjert leder. Morten var rett og slett en veldig fin fyr! Men først og fremst har hans nærmeste familie mistet sin Morten. Vi tenker på dem i dag og tar del i deres store sorg, skriver Eriksen.

- Vil finne årsaken

GeneralsekretærJohn Eirik Laupsa i Norsk Luftsportsforbund sier at Morten Ruud hadde gyldig flygerbevis for gyrokoptere, at han var aktiv i mikroflymiljøet, at han var medlem i forbundet og at han er blitt regnet som en ressursperson.

- Jeg er overbevist om at vi vil finne ut årsaken til ulykken. Passasjeren vil bli et helt sentralt vitne for å få avklart hva som har skjedd. Vi vil samarbeide med Havarikommisjonen og politiet om dette, sier John Eirik Laupsa.

- Dette er den første alvorlige ulykken vi har med gyrokoptere i Norge. Vi har 10 til 15 gyrokoptere og de første kom til landet for 10 til 15 år siden, sier Laupsa.

Morten Ruud var medlem i Nordlysbyen Aeroklubb i Alta og Lakselv Mikroflyklubb.

- Han var aktiv og deltok i alle sosiale sammenhenger. Morten var en gledesspreder hos oss, sier leder Magnus Langli i Nordlysbyen Aeroklubb.

Kollega og kamerat, Nils Martin Kristensen, var kanskje den siste som så Morten Ruud og hans passasjer i live da de fyllte opp tanken på nytt ved flystripa i Kautokeino.

- De var stemningen god. De smilte og lo mens vi snakket om flyruta deres videre. Det var et sjokk for meg å få vite hva som hadde skjedd seinere, sier Kristensen, som driver lokalradioen i Kautokeino.

Varslet via en tredjepart

Gyrokopteret hadde plass til pilot og én passasjer.

- Vi vet at dette er et lite gyrokopter og at de stort sett flyr under kontrollert luftrom. Vi kjenner ikke til om de har sendt ut en mayday-melding, sier Hongset.

I en pressemelding kommer det fram at det var en av de to om bord som varslet om ulykken via en tredjepart. To ambulansehelikoptre fra Tromsø og Evenes ble raskt varslet og satt inn i hendelsen.

På vei til sykehus

Klokka 19.15 meldte HRS at redningstjenesten var i kontakt med den ene om bord via en dårlig mobillinje. Ambulansehelikoptrene fant skadestedet og gikk inn for landing og medisinsk assistanse cirka et kvarter senere.

Personen med lettere skader er nå på vei til sykehus i Norge.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Været i området var greit, med høyt skydekke.

Ulykken skjedde om lag 20 km øst for Kilpisjärvi i Finland, i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes.

FINLAND: Et norskeid helikopter har styrtet i nærheten av Kilpisjärvi i Finland. Foto: Skjermdump / Google maps
FINLAND: Et norskeid helikopter har styrtet i nærheten av Kilpisjärvi i Finland. Foto: Skjermdump / Google maps Vis mer
PÅ GRENSA: Kilpisjärvi ligger i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes. Foto: Skjermdump / Google maps
PÅ GRENSA: Kilpisjärvi ligger i området der Norges, Sveriges og Finlands grenser møtes. Foto: Skjermdump / Google maps Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media