SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

NRK: Sandberg sendte 153 SMS-er i Iran

Tidligere fiskerimininster Per Sandberg har sendt en stor mengde SMS-er og hatt flere telefonsamtaler mens han var på ferie i Iran.

Det melder NRK.

Kringkasteren har fått innsyn i Sandbergs mobilbruk fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Sandbergs omstridte ferietur, hvor han tok med seg jobbtelefonen, har vakt sterke reaksjoner. Sandberg varslet ikke statsministerens kontor om sin reise. Valget om ikke å varsle førte til slutt til at Sandberg gikk av som fiskeriminister 13. august.

Brøt sikkerhetsreglene

Erna Solberg har vært tydelig på at Sandberg har brutt sikkerhetsreglene ved å ta med seg jobbtelefonen til Iran. PST konfiskerte Sandbergs telefon etter at han kom hjem fra ferieturen.

Ifølge dokumenter som NRK har fått innsyn i har Sandberg også brukt jobbtelefonen på sin Iran-reise.

I tillegg til 153 SMS-er skal Sandberg også hatt 22 telefonsamtaler mens han oppholdt seg i Iran.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til NRK at det på generelt grunnlag er en betydelig risiko mot mobiler i land som Iran.

Overvåkning

- Når man reiser til land som har etterretningsinteresse for norske forhold og en sterk statlig kontroll over teknologisk infrastruktur som telekom og annet, er det all grunn til å forvente at man kan bli overvåket, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy til NRK.

I et intervju med Dagbladet etter at han trakk seg som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet refset Per Sandberg blant andre norske medier og partikolleger.

Uten å nevne navn gikk Sandberg i rette med «totalt ubrukelige og tidligere pensjonerte etterretningsoffiserer og etterretningssjefer som uttaler seg om ting de ikke har greie på».

- Dårlig dømmekraft

Tidligere etterretningssjef og generalløytnant Kjell Grandhagen har uttalt seg i saken.

I et intervju med NRK 2. august sa han blant annet følgende:

- Han (Per Sandberg journ.anm.) har vært naiv, men også utvist usedvanlig dårlig dømmekraft når han tror han kan opptre på denne måten uten å informere regjeringen på forhånd. Sandberg har utsatt seg selv og andre for risiko.