NRK-sjef: Frp-er sa han skulle skyte programleder

Mazyar Keshvari (Frp) sier han ikke truet, men har beklaget «slengbemerkninger».

BAKTEPPET: Denne debatten, om terror og ekstremisme, danner bakteppet for opptrinnet der Frp's stortingsrepresentant Mazyar Keshvari framsatte grove drapstrusler mot NRK-profilen Ingunn Solheim. På tampen av debatten utfordret Ap-representant Hadia Tajik Frp's Mazyar Keshvari om det hun mener er Frp's hatretorikk. Foto: Skjermdump, NRK Debatten.
BAKTEPPET: Denne debatten, om terror og ekstremisme, danner bakteppet for opptrinnet der Frp's stortingsrepresentant Mazyar Keshvari framsatte grove drapstrusler mot NRK-profilen Ingunn Solheim. På tampen av debatten utfordret Ap-representant Hadia Tajik Frp's Mazyar Keshvari om det hun mener er Frp's hatretorikk. Foto: Skjermdump, NRK Debatten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 28. august: Hadia Tajik (Ap) og Mazyar Keshvari (Frp) ryker i tottene på hverandre under NRK-programmet «Debatten», der temaet i utgangspunktet var ekstremisme. NRKs Ingunn Solheim debuterer som programleder for debattprogrammet denne kvelden. På tampen av sendinga tar Tajik et oppgjør med det hun mener er Frp's hatretorikk, og overrumpler Keshvari, som på kort varsel har stilt opp som Frp's innvandringspolitiske talsmann fordi justisminister Anders Anundsen (Frp) trakk seg.

- Et bakholdsangrep, typisk NRK, sa Keshvari til kanalen dagen etter.

16. oktober: Etter en sending går Debatten-redaksjonen ut på puben Lorry i Oslo. Der er også Keshvari, som tar seg bort til bordet der NRK-gjengen sitter og henvender seg til programleder Ingunn Solheim, for så å framsette det flere uavhengige kilder oppfatter som grove trusler mot henne.

Ifølge kildene, som var tilstede, gjentok Keshvari ulike varianter av følgende budskap: At han hater henne, at han drømmer om å drepe henne, og at han skal skyte henne.

Flere var usikre på hvordan de skulle tolke utsagnene fra Frp-representanten. Seinere kom han tilbake med et ønske om å snakke om Debatten-programmet han deltok i snaut to måneder tidligere.

Mazyar Keshvari ønsker ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet, utover at han bestrider at han har fremført et slikt budskap.

- Det kom noen slengbemerkninger klokka to på natta på en pub, og det var ment som humor. Det var ikke i nærheten så skarpt som det som gjengis her. Jeg har beklaget overfor henne, og vi har lagt det bak oss, sier han.

- Ubehagelig Dagbladet vet at Keshvari noen dager seinere kontaktet Solheim, og beklaget sin oppførsel i en tekstmelding.

Solheim har avvist å kommentere saken overfor Dagbladet. Hennes overordnede, magasin- og debattredaktør i NRK Kyrre Nakkim, bekrefter imidlertid hendelsen.

LORRY: Torsdag 16. oktober gikk Debatten-redaksjonen på Lorry etter sending, mens en rekke stortingsrepresentanter ankom etter slottsmiddag for Stortinget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LORRY: Torsdag 16. oktober gikk Debatten-redaksjonen på Lorry etter sending, mens en rekke stortingsrepresentanter ankom etter slottsmiddag for Stortinget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Informasjonen som Dagbladet har, er i samsvar med det jeg har fått gjengitt, sier Nakkim, som ikke selv var tilstede, men ble oppringt av Solheim dagen etter.

- Jeg kan ikke ordrett bekrefte budskapet han kom med, men meningsinnholdet er slik Dagbladet gjengir, sier han.

- Hun har det helt fint Nakkim sier at Solheim opplevde opptrinnet som ubehagelig, men at hun ikke følte seg direkte truet av Keshvari. Derfor har NRK valgt ikke å anmelde truslene, men gått i dialog med Frp for å rydde opp.

- Det første jeg var opptatt av, var om hun følte seg truet og at hun var i fare. Det gjorde hun ikke, hun har det helt fint. Hadde hun følt at dette var truende, hadde vi håndtert det på en annen måte. Men situasjonen var oppsiktsvekkende og ubehagelig, ingen ønsker å få slike meldinger.

NRK vil ikke forfølge saken.

- Han har beklaget, og det er bra. Da kan vi legge saken bak oss. Vi varslet likevel partiet om saken, og understreket samtidig at vi hadde lagt saken bak oss. I etterkant av dette har Keshvari vært i flere NRK-sendinger, og det har gått helt bra, sier Nakkim.

Debatten om «Debatten»:

I kjølvannet av NRKs debattprogram om ekstremisme i august, der Ingunn Solheim debuterte som Debatten-programleder, fulgte et skarpt ordskifte særlig mellom Arbeiderpartiet og Høyre.

Her er et knippe av artiklene som fulgte:

Dette er utspillene Ap reagerer på

- Hvorfor er Siv taus om netthatet?

Full strid: - Dette må du tåle, Hadia! (krever abonnement)

Keshvari: Ingen må tåle netthets

Kristin Clemet: Hadia Tajik er nok den første statsråden som trues for den hun er

Marie Simonsen: Terroren på Facebook

Hadia Tajik: Mønsteret i Frp's uttalelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer