KREVER NY DEBATT: Afshan Rafiq. Foto: Torbjørn Grønning
KREVER NY DEBATT: Afshan Rafiq. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

- NRK skapte et uverdig bikkjeslagsmål

Afshan Rafiq (H) og generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp slakter NRKs innvandrings- debatt. - De har svekket sin rolle som rikskringkaster, sier Rafiq.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Debatten var ubehagelig å se på. NRK valgte en arena som ekskluderte andre innvandrere og alle som ikke er muslimer, sier stortingskandidat Afshan Rafiq (H) til Dagbladet om tirsdagens valgdekning på statskanalen.

- NRK må skjerpe seg, de skapte et uverdig bikkjeslagsmål mellom tre menn. Det var verken opplysende eller konstruktivt, sier hun om den direktesendte moské-debatten.

Nå krever hun at kanalen arrangerer en ny debatt.

- Integreringsdebatten er valgkampens viktigste tema og avgjørende for Norges framtid. Da bør de invitere samtlige partier, sier hun til Dagbladet.

Hun får støtte av genralsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp.

- Hele scenografien, med fire menn i panelet og eldre muslimske menn i bakgrunnen var ekstremt ekskluderende. Mange av utfordringene er knyttet til kvinner og barn, sier Eide til Dagbladet.

Se debatten hos NRK her.

«Muslim- pakistansk»
«Vi skal forsøke å finne ut hvorfor vi ikke lykkes med integrering i Norge. Er det fordi innvandrerne ikke vil integreres eller er det rett og slett fordi vi nordmenn er fulle av fordommer», lød programleder Atle Bjurstrøms introduksjon fra asfalten utenfor moskeen i Tøyenbekken, like før det barket løs.

- DROPP Å BUE: Det var NRKs siste oppfordring til salen før Støre, Raja og Amundsen startet debattten. Flere i salen opplevde debattantene som uhøflige. Foto: Jon Terje Pedersen/Dagbladet
- DROPP Å BUE: Det var NRKs siste oppfordring til salen før Støre, Raja og Amundsen startet debattten. Flere i salen opplevde debattantene som uhøflige. Foto: Jon Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det fikk de jo overhodet ikke svar på, sier Eide.

Innendørs hadde Bjurstrøm samlet tre andre menn, Jonas Gahr Støre (Ap), Abid Raja (V) og Per-Willy Amundsen (Frp) til å hjelpe til med å finne svaret.

- Hva ønsket NRK å oppnå ved å gjøre arenaen for debatten «muslimpakistansk»? Vi utgjør bare en del av innvandrerne i Norge, spør Rafiq.

- Mangler folkskikk
- Raja og Amundsen manglet så til de grader folkeskikk tirsdag kveld. Vanligvis har politikeren som mål å formidle et budskap til seerne. Abid Raja startet debatten med å rakke ned på Støre og Arbeiderpartiet. Etter hvert ble alt suppe der seerne ble mer forvirra enn opplyst, motsatt av NRKs ansvar.

Rafiq understreker at hun synes Aps Jonas Gahr Støre kom godt ut.

- Selv om jeg er uenig med ham på en rekke områder var han både ryddig og tydelig.

- Uhøflige
Også flere i salen Dagbladet snakket med etter debatten reagerte negativt.

- Her var det ingenting nytt, de snakker i munnen på hverandre, sa flere unge tilhørere.

- Både de som sitter i salen og de som sitter hjemme savner konkrete forslag. Politikere på dette nivået må være høfligere mot hverandre. De glemmer at de er forbilder, sa Nayyar Khan som til daglig underviser barn ved Tøyen skole.

Aldri i kirke
Under valgkampen tar NRK med seerne til arenaer de mener passer for de enkelte valgdebattene. I går la de valgkampens eneste «innvandringsdebatt» til moskeen Islamic Cultural Center på Grønland i Oslo.

- En av merkevarene til det norske demokratiet er skillelinjen mellom religion og politikk. Blandingen er jo noe man ofte forsøker å unngå. Jeg kan ikke huske en riksdekkende politisk debatt sendt fra en kirke.  Dette er bare merkelig, sier Rafiq, som til vanlig leder Høyres Forum for mangfold og inkludering..

Overfor Dagbladet bekreftet Jonas Gahr Støre (Ap) at han ikke hadde deltatt i en politisk debatt i en moske tidligere.

Arbeidsinnvandrere
På under en halvtime hastet de seg gjennom asyl- innvandrings og integreringspolitikk. Det var rundt 100 gjester blant publikum, i  hovedsak menn med pakistansk bakgrunn bosatt i Groruddalen og med opp til tre generasjoners tilhørighet i Norge.

Øverst på dagsorden sto asylpolitikk.

- Mange av dem som var tilstede har bodd i Norge i 40 år og jobbet et langt liv siden de kom som arbeidsinnvandrere til Norge på  70-tallet. Det har knapt kommet asylsøkere fra Pakistan til Norge, understreker Rafiq.

- Dropp å bue
Mens Dagbladet var tilstede før debatten ble fire av de rundt ti kvinnene i rommet - og mennene med de mest tradisjonelle klesdraktene - satt fram til første rad bak politikerne, der kameraene sveipet oftest.

I motsetning til debatten i Kristiansand få dager i forveien, ønsket NRK hverken applaus eller andre reaksjoner fra publikum underveis.

Bjurstrøm formanet at publikum måtte ta hensyn
til politikerne.

- Politikerne har en tøff valgkamp nå, så vær snille. Hvis dere hører noe dere ikke liker, så dropp å bue, sa Bjurstrøm henvendt til en rad dresskledde menn, og kvinner i tradisjonelle klær.

Debatten som fulgte var hard og de tre i panelet virket langt fra slitne. Mange tilhørere reagerte negativt på stilen til Raja (V) og Amundsen (Frp).

- Hvorfor skal ikke deltakerne ha rett til å reagere når de er invitert, spør Rafiq.

Ny debatt
Rafiq fulgte debatten hjemmefra og reagerer sterkt både på avviklingen og arenaen. Hun opplever at NRK sviktet ansvaret som allmennkringkaster.

KRITISERER NRKPetter Eide, generalsekretær  i Norsk Folkehjelp.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
KRITISERER NRKPetter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Hva tenker seerne når debatten blir så kaotisk og lite kunnskapsorientert? De skal danne seg et inntrykk av politikken gjennom debatten, Rafiq.

Hun håper en ny debatt vil inkludere alle partiene og legger ikke sjul på at hun gjerne stiller selv.

- NRK må ta ansvar og lage en ny debatt, det er min utfordring. I en borgerlig regjering vil Høyre trolig være sentrale på  integreringspolitikken. Erna Solberg var statsråd for dette området i den forrige perioden. Derfor er det relevant at vi er med, jeg stiller gjerne opp dersom NRK gjør det, sier Rafiq.

- Frps premisser
Eide er skuffet over at utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok på den han kaller «Frps premisser».

Hele debatten handlet om hvordan Norge skulle gjøre seg mer utilgjengelig for asylsøkere og flyktninger - ikke hvordan vi skal innfri våre forpliktelser overfor mennesker på flukt. Det var en konkurranse i strenghet og det blir feil, slik vi ser det, sier Eide.

HOLDT HER: Debatten gikk av stabelen på Islamic Cultural Center i Tøyenbekken på Grønland.
HOLDT HER: Debatten gikk av stabelen på Islamic Cultural Center i Tøyenbekken på Grønland. Vis mer

Dagbladet har så langt ikke fått kommentarer fra ledelsen i NRK.

I PANELET: Abid Raja (V), Jonas Gahr Støre (Ap) og Per-Willy Amundsen (Frp)
I PANELET: Abid Raja (V), Jonas Gahr Støre (Ap) og Per-Willy Amundsen (Frp) Vis mer