IRRITASJON: Pressekonferansen etter sjakk-VM var det mange som ville se. Det ble imidlertid mye irritasjon på både NRKs Facebook-side og Twitterkonto da pressekonferansen ikke ble vist slik mange hadde håpet, og stemningen i studioet heller ble vist. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IRRITASJON: Pressekonferansen etter sjakk-VM var det mange som ville se. Det ble imidlertid mye irritasjon på både NRKs Facebook-side og Twitterkonto da pressekonferansen ikke ble vist slik mange hadde håpet, og stemningen i studioet heller ble vist. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Sjakk-VMs pressekonferanse:

NRK skapte irritasjon: Beklager til seerne etter sjakksendingen

Statskanalen beklager etter å ha bare sendt deler av pressekonferansen etter Carlsens seier.

Magnus Carlsen herjet med Fabiano Caruana og allerede etter tre av de fire oppsatte hurtigsjakkpartiene var det klart at nordmannen hadde forsvart verdensmestertittelen for tredje gang.

Etterpå skulle de to spillerne ha sin tradisjonelle pressekonferanse, hvor de ble spurt om sine tanker og følelser etter at mesterkampen var avgjort.

Det norske folk gledet seg til å høre spillernes tanker, men NRK valgte raskt å gå bort fra pressekonferansen.

Mange seere reagerte da pressekonferansen etter kveldens sjakkfinale på NRK2 plutselig ble tatt av skjermen. I stedet for Magnus Carlsen og Fabiano Caruanas uttalelser, ble seerne servert analyser fra NRKs eksperter.

«Hva i all verden er det dere driver med? Vi vil høre pressekonferansen, ikke noe annet babbel!» skriver en ivrig sjakk-seer på NRKs Facebook-side. En annen skriver «Latterlig dårlig å ikke vise kveldens pressekonferanse.»

NRK beklager

Kort tid etter beklaget imidlertid NRK i kommentarfeltet:

«Vi beklager til alle som ble skuffa over at pressekonferansen ikke kom på den lineære sendinga. Nå er den i alle fall i gang der.»

Sportsredaktør Egil Sundvor sier til Dagbladet at han forstår publikums behov for å få sett og hørt hele pressekonferansen.

- Vi sendte deler av pressekonferansen på NRK2, og henviste folk til nrk.no for resten av konferansen. Det har vi gjort under hele sjakkperioden. I tillegg opplyste vi om at pressekonferansen ville bli vist på NRK1 under oppsummeringen etter Dagsrevyen. Ved en feil gikk det også en melding over skjermen om at hele pressekonferansen ville bli vist på NRK1. Det beklager vi. Vi gjorde vårt beste for å levere best mulig, men synes selvsagt det er kjedelig at noen ikke ble fornøyd, sier Sundvor.

Overlegen

For første gang i sjakkhistorien klarte ingen av de to partene å vinne et parti i løpet av de klassiske partiene. Carlsen valgte mandag å gå for omspill da han tilbød remis i en stilling hvor mange mente han kunne gå for seier.

Det fikk Carlsen massiv kritikk for, men i dag viste nordmannen hvorfor han gjorde som han gjorde.

Etter en sterkt start i det første partiet hvor nordmannen hadde en klar fordel, så det ut til at Caruana skulle redde en ny remis, før han i tidsnød på slutten gjorde en ny feil og lot nordmannen få en avgjørende fordel i tårnsluttspillet.

Dermed fikk Carlsen en perfekt start på dagens partiet. Den selvtilliten tok han med seg inn i et komplisert andreparti, hvor Caruana tilslutt ble for aggressiv og med flere feiltrekk lot Carlsen stikke av med en ny seier.

Med det var kampen på det nærmeste avgjort, men Carlsen lot ikke sjansen gå fra seg i sitt andre parti med hvite brikker og sikret seg også det tredje partiet.