Lønnsfesten i Oslo-skolen

NRK-sketsj skapte skolebaluba

Da «Nytt på nytt» gjorde narr av utdanningsdirektør Marte Gerhardsen, grep hun tastaturet og publiserte et forsvarsinnlegg på intranett. - Blir ikke riktigere av at du sier det flere ganger, sier Oslo Høyre.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

4. desember i fjor harselerte NRKs «Nytt på nytt» over lønnsfesten i Oslo-skolen.

I beste sendetid på statskanalen presenterte komikerne «Utdanningsetat-matte», som satt et skråblikk på Dagbladets avsløringer om direktøransettelsene i Oslo-skolen.

Bakgrunnen for sketsjen er at utdanningsdirektør Marte Gerhardsen lovet at Oslo-skolen skulle gå fra 22 til seks direktører, mens Dagbladet har vist at antall direktører nå er 30.

Ifølge «Nytt på nytt» var dette relativt lite imponerende hoderegning fra Gerhardsens side.

Forsvarstale på intranettet

Kort tid etter at programmet ble sendt skrev Marte Gerhardsen et forsvar på intranettsiden til Oslo-skolen.

Alle ansatte i Oslo kommune har tilgang på intranettet, i alt 90 000 mennesker. Dagbladet har sett meldingen Gerhardsen publiserte:

«Så du Nytt på nytt i helgen og lurer på hvordan Utdanningsetaten-matte egentlig fungerer?», åpner Gerhardsen.

Hun viser til VG-intervjuet fra våren 2020 med tittel «Går fra 22 til 6 direktører». Dette intervjuet har gitt offentligheten feil inntrykk, skriver hun i intranettposten.

«Det er synd det har festet seg et bilde av at det skulle bli færre direktører, siden jeg har forsøkt å vært tydelig på at det er toppledelsen som skal bli mindre enn den var før», skriver Gerhardsen.

NRK-sketsj skapte skolebaluba

Riktig antall direktører

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har fortalt Dagbladet at hun forventer at det skal bli færre direktører i Oslo-skolen på sikt.

Men i innlegget etter «Nytt på nytt»-sketsjen skriver Gerhardsen at hun fornøyd med antall direktører i etaten i dag, som er altså 30.

«Vi skal alltid ha et kritisk blikk på egen organisasjon, men ut fra størrelse og kompleksitet i organisasjonen, mener jeg det er riktig å ha det lederspennet vi har», skriver Gerhardsen.

KRISTISK: Mehmet Kaan Inan, fraksjonsleder for Høyre, rister på hodet. Foto: Oslo Høyre
KRISTISK: Mehmet Kaan Inan, fraksjonsleder for Høyre, rister på hodet. Foto: Oslo Høyre Vis mer

Samtlige direktører i Utdanningsetaten har millionlønn. Flere av dem fikk store lønnshopp utenom lønnsoppgjør på sensommeren i fjor, noe både opposisjonen og fagbevegelsen har reagert på.

- Våre medarbeidere ønsker ofte mer informasjon når de ser saker om Utdanningsetaten i mediene, derfor har vi kommentert denne saken på vårt intranett, er Gerhardsens kommentar til saken i dag.

Høyre: - Bekymra

Høyres fraksjonsleder på utdanningsfeltet, Mehmet Kaan Inan, rister på hodet over forsvarsmeldingen Gerhardsen publiserte på intranettet.

- Jeg er bekymra for at etaten til Inga Marte og Marte Gerhardsen blir topptung. Det er jo morsomt at selv «Nytt på Nytt» har fått det med seg. De kan blånekte at de har slanket etaten, men sannheten er at det har blitt flere. Noe blir ikke riktigere av at du sier det flere ganger, sier han til Dagbladet.

- Nå blir veien fra hver enkelt skole til direktør ekstra lang. Det kommer til å gå utover elevene, læringen og lærerne. Denne omorganiseringen har vært en falitterklæring mot Oslo-skolens mange suksessfaktorer, fortsetter han.

Høring

Torsdag denne uka er det høring i saken etter Dagbladets mange avsløringer om direktørvekst, lønnsfest, amerikansk coaching, hodejegerbruk og konsulentbruk i Oslo-skolen.

Dagbladet har også kunnet vise fram SMS-er som dokumenterte at Thorkildsen fryktet lærerstreik som følge av lønnsfesten, og at Utdanningsforbundet bisto Gerhardsen i å finne «et klokt budskap» i møte med Dagbladets avsløringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer