NRK som spillpusher

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet brakte i går nyheten om at Norsk Tipping er i ferd med å lansere et nytt pengespill med daglige trekninger på NRK hver kveld etter Kveldsnytt. Det nye spillet kalles Keno og er et tallbasert lykkespill som spilles i mange land, bl.a. i Sverige. I tillegg til salg av kuponger i butikker og kiosker og daglige trekninger på NRK vil spillet være tilgjengelig via nett og mobil. Kulturminister Trond Giske har nå gitt klarsignal for det nye spillet.

Samtidig med sitt nye spillframstøt la Norsk Tipping i går fram en undersøkelse som viser at antall spillavhengige er gått ned etter at Norsk Tipping fikk automatmonopol fra 1. juli i år. Det norske pengespillmarkedet er mer enn halvert, ifølge Lotteritilsynet. På den annen side har det skjedd en tydelig økning i omsetningen av Lotto, Viking Lotto, tipping og skrapelodd, men det gir tydeligvis ikke nok inntekter for myndighetene.

Ifølge Landsorganisasjonen mot spilleavhengighet (LOMS) var Keno ett av de mest avhengighetsskapende spillene på automatene som nå er fjernet. LOMS er skeptisk til nylanseringen og mener den lette tilgjengeligheten kan skape problemer for folk i risikosonen. Organisasjonen har ikke fått noen informasjon om storlanseringen av det nye spillet og har heller ikke fått komme med vurderinger og innspill. NRK’s journalistlag er også svært skeptiske til at det nye spillet skal sendes i NRK hver dag.

Kulturminister Giske mener at regjeringen klarer balansegangen mellom inntekter til Frivillighets-Norge og hensynet til de spillavhengige. Vi mener det er forstemmende at kulturministeren, som er NRK’s generalforsamling, har slik hast med å utvide statskanalens allerede omfattende markedsføring av Norsk Tipping og troen på rask rikdom. NRK har langt viktigere oppgaver enn å være samfunnets største pusher av spill.