NRK-stjerne fikk betalt av Ap

Nye avsløringer i Gro-årbok. - Dette valget må vi vinne!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samtidig som NRKs Per Øyvind Heradstveit var kjent som fjernsynets revolverjournalist, fikk han betalt av Arbeiderpartiet for å hjelpe partiet til å vinne valget i 1965.

Det er i en artikkel av Henrik G. Bastiansen i Arbeiderbevegelsens årbok for 2008 at Heradstveits kobling til Einar Gerhardsens parti blir kjent, skriver LOs nettavis Fri Fagbevegelse.

Heradstveit døde i 2004 - 71 år gammel.

I kapittelet «Vil man nå målene, må man også ville midlene» blir det avslørt at Heradstveit var villig til å påta seg et honorert oppdrag for Arbeiderpartiet for at Einar Gerhardsen skulle vinne valget.

Kapittelet handler om nettopp Einar Gerhardsen og fjernsynet i perioden 1960-87.

Heradstveit ble blant annet spurt om han kunne oversette en engelsk guide i 12 punkter for TV-opptreden, og om han kunne bearbeide politikere før NRKs valgsendinger begynte.

- Dette valget må vi vinne!

Journalisten ble lovet et honorar hvis han påtok seg oppdraget og svarte slik på henvendelsen fra partimedarbeider Per Bratland:

<strong><b> NRK-STJERNER I SORT-HVITT:</strong> </b> Per Øyvind Heradstveit (t.v.) og Kjell Arnljot Wig var kongene i norsk fjernsyns barndom. Her med programmet Åpen Post fra 1967. Arkivfoto: IVAR ASSERUD/SCANPIX.
NRK-STJERNER I SORT-HVITT: Per Øyvind Heradstveit (t.v.) og Kjell Arnljot Wig var kongene i norsk fjernsyns barndom. Her med programmet Åpen Post fra 1967. Arkivfoto: IVAR ASSERUD/SCANPIX. Vis mer

«Jeg håper inderlig at DNA kan føre en perfekt valgkamp, og jeg skulle være glad om jeg kunne bidra til dette. Dette valget må vi vinne!».

På NRK-brevpapir

Brevet var skrevet på NRKs offisielle brevpapir med rikskringkasterens logo, selv om dette brøt med forpliktelsen om partipolitisk uavhengighet.

Arbeiderbevegelsens årbok for 2008 er allerede behørig omtalt på grunn av historiker Hans Olav Lahlums artikkel der Gro Harlem Brundtlands kritikk av Thorbjørn Jagland for første gang kommer til overflaten.

Brundtland sier til Lahlum at hun aldri hadde trodd at Thorbjørn Jagland kunne være så dum at han kunne gå inn for sin 36,9-strategi. (NTB).

OGSÅ I FARGER: NRK-profil Per Øyvind Heradstveit fra 1979.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer