NRK: Støre ber Olemic Thommessen trekke seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber stortingspresident Olemic Thommessen trekke seg etter byggesaken på Stortinget. 

`BER OLEMIC TREKKE SEG: Jonas Gahr Støre sier i et intervju med NRK at han ber stortingspresidenten trekke seg. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
`BER OLEMIC TREKKE SEG: Jonas Gahr Støre sier i et intervju med NRK at han ber stortingspresidenten trekke seg. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi fikk en redegjørelse fra stortingspresidenten onsdag. Vi har tenkt oss om etter den redegjørelsen, og har kommet til at det er riktig å anmode stortingspresidenten om å trekke seg, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Politisk kvarter, skriver NRK.

Fremmer ikke mistillit

Arbeiderpartiet kommer ikke til å fremme mistillit til stortingspresidenten, men anmoder Thommessen om å trekke seg. Ellers bør partiene som har flertall, vurdere om de vil komme med en annen kandidat, forteller Støre.

MÅ GÅ: Stortingspresident Olemic Thommessen må gå, mener SVs Audun Lysbakken. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

- Presidenten har knapt foretatt seg noe fra slutten av desember til ordinære møter i februar. Da har han ikke vært så på denne saken som han burde vært. Det gir ikke god tillit for at det blir tilstrekkelig oppfølging i den kritiske fasen vi nå går inn i, sier Støre og fortsetter:

- Så lenge KrF, Venstre, Høyre og Frp står ved det, er det ikke noe poeng i en ny avstemning. De får vurdere om de vil komme med en ny kandidat, eller om de vil stå bak den samme presidenten.

Olemic Thommesen ønsker ikke å kommentere Støres kritikk overfor NRK.

Presset øker dermed mot stortingspresidenten som har måttet tåle massiv kritikk for sin befatning med budsjettsprekken ved byggeprosjektet på Stortinget.

Opposisjonen på Stortinget holder langt på vei Thommessen ansvarlig for sprekken, som nå er 1,2 milliarder over budsjett.

Høyre vil vurdere Thommessen

Heller ikke blant sine egne er Thommessen garantert støtte. Finanskomiteens leder, Henrik Asheim (H), sa tidligere denne uka at stortingspresidenten fremdeles har tillit i sitt eget parti, men at det ikke er gitt at han har tilliten for alltid.

- Det er ikke jeg alene som bestemmer om han har Høyres tillit, men jeg mener han har partiets tillit. Akkurat nå er det slik at vi har fått en orientering, og så skal finanskomiteen gå grundig inn i saken og få stilt alle spørsmålene som er nødvendig. Jeg utelukker ikke flere møter med presidentskapet, sier Asheim og legger til:

- Han har vår tillit nå, men han kan ikke ta den for gitt i slutten av april.​

Tirsdag skal Thommessen redegjøre i Stortinget om byggesprekken. I etterkant vil Høyre ta stilling til om de har tillit til ham.

- Vi må la stortingspresidenten og presidentskapet som har håndtert dette på vegne av oss stortingsrepresentanter, få gitt denne redegjørelsen før vi begynner å avsi noen dom, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland torsdag kveld.

Høyres regjeringspartner, Frp, har bedt Høyre bestemme om Thommessen skal få fortsette eller ikke.

- Vi som parti har konstituert oss sammen med Høyre, V og KrF. Nå er det Høyre som må avklare tilliten til stortingspresidenten. Så kan de forvente Frps støtte til den kandidaten de velger å stille seg bak, sa parlamentarisk nestleder Helge Andre Njåstad i Frp, torsdag.

- Ber du nå Høyre om å komme opp med en ny kandidat til Thommesen som president?

- Nei, men vi registrerer at det går diskusjoner også i Høyre, og mener det er opp til Høyre å avklare om det er grunnlag for å diskutere tillitsspørsmålet. Så vil vi stille oss bak den kandidaten de stiller seg bak, sier Njåstad.

Stortingets direktør, Ida Børresen, gikk på dagen etter forrige budsjettsprekk på 500 millioner.

Thommessen forsikret Stortinget 20. desember i fjor om at byggeprosjektet ikke så ut til å bli dyrere enn 1,8 mrd. Få uker senere, ble prosjektet 500 millioner kroner dyrere, og Olemic Thommessen har ikke klart å redegjøre for hva alle disse pengene går til, eller hvorfor prosjektet har gått på budsjettsprekk etter budsjettsprekk.

(Dagbladet/NTB)

IKKE INFORMERT: Stortingspresident Olemic Thommessen mener han ikke har fått den informasjonen han burde fått i forbindelse med Stortingets byggesak. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne / Foto: Henning Lillegård Vis mer