«Jul i skomakergata»:

NRK tok grep: - Vi respekterer det

Gutta i Skafferiet skulle gjøre noe hyggelig for å få besøkende i julestemning - det ble slått ned på av NRK.

NOSTALGI: Flere har et nostalgisk forhold til den legendarisk julekalenderen. Foto: NRK
NOSTALGI: Flere har et nostalgisk forhold til den legendarisk julekalenderen. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Jula nærmer seg med stormskritt, og mange har allerede handlet inn ribba, bakt sine sju slag og kjøpt altfor mange julegaver - i år også.

Flere har også benket seg foran TV-skjermene for å se årets julekalender på TV. I år var det for mange også et svært gledelig gjensyn da det viste seg at man kunne se klassikerne «Jul i blåfjell» og «Jul i Skomakergata».

Sistnevnte er det nok også mange som har et nostalgisk forhold til, især TV-legenden Tøfflus.

«Jul i skomakergata» var et fast innslag på fjernsynsskjermene i desembermørket i mange år, og flere som vokste opp med Henki Kolstad, kommer ikke i ordentlig julestemning uten duoen som regjerte på skjermen for 40 år siden.

Denne saken ble først omtalt i IHarstad.

ÅPNER OPP: Det er nesten 40 år siden tøffe Tøfflus først dukket opp på norsk tv, men selv lever han i beste velgående på NRK.Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Ble kontaktet av juridisk avdeling

Da nyheten om at barne-TV-helten Tøfflus hadde flyttet inn i utstillingsvinduet i Skafferiet i Harstad sentrum, var det flere som kom langveis fra for å se den legendariske stjerna.

Den nyhetene nådde helt opp til juridisk avdeling i NRK, og det tok ikke lang tid før de så seg nødt til å ta seg en telefon til Skafferiet.

MÅTTE DRA: Tøfflus er en kjent karakter fra «Jul i Skomakergata», men kopien er ikke lenger å se i butikkvinduet i Harstad. Her er den originale Tøfflus avbildet. Foto: NRK/NTB
MÅTTE DRA: Tøfflus er en kjent karakter fra «Jul i Skomakergata», men kopien er ikke lenger å se i butikkvinduet i Harstad. Her er den originale Tøfflus avbildet. Foto: NRK/NTB Vis mer

Det var nok gjort med de beste intensjoner, og trolig ment som en rørende hyllest til barne-tv helten, men den rørende gesten ble raskt slått hardt ned på - det er nemlig dokkemaker Mona Wiig og NRK som eier rettighetene til Tøfflus, og kommersiell utnyttelse av dukken, er ikke tillatt uten videre avtale.

- Vi så oss nødt å kontakte Skafferiet siden de brukte Tøfflus for å tiltrekke seg kunder. Vår jobb er å passe på disse gamle og kjære figurene slik at de ikke utnyttes kommersielt, og vi må ha kontroll på hva våre merkevarer blir koblet sammen med, sier redaksjonssjef Karoline Evensen i NRK Super til avisa IHarstad

Evensen legger til at det handler om rettigheter og åndsverk, samt at NRK er svært påpasselig på hvordan figurene deres opptrer i kommersielle sammenhenger.

Hun understreker at det er hyggelig at folket fortsatt finner glede i den lille figuren.

SE TRAILER: Alf Prøysens «Teddybjørnens vise» er inspirasjonen til julefilmen «Teddybjørnens jul», om Mariann og Teddybjørns eventyrlig reise. Video: Nordisk film Vis mer

- Var aldri vår intensjon

Selv om Skafferiet er triste over at de måtte fjerne TV-legenden, var de likevel raske med å ta han bort fra utstillingsvinduet.

- Tøfflus har gitt folk så mye glede og hele meningen bak dette her, var bare å hedre han. Det var aldri vår intensjon å trakke noen på tærne., sier innehaver Erik Austgård.

Han legger til at tanken ikke hadde streifet dem, før NRK tok kontakt. Det var først da han skjønte at dette helt klart kunne være problematisk.

Selv om flere har fortalt dem at de savner Tøfflus, er innehaveren glad for at saken er ute av verden.

- NRK får gjennomgå

Austgård sier til Dagbladet at han og makker Kim Hagen handlet i god tro - med gode intensjoner, og har full forståelse for at NRK ønsker å ivareta rettighetene sine.

- Vi legger oss flate. Det er ikke vanskelig å respektere lovverket og pålegget. Det var veldig trivelig at han var hos oss. Og ganske sørgelig at han ikke lenger kan være her.

Han legger til at det var en familie som hadde reist ens ærend for å se den lille figuren, men at de måtte reise slukkøret hjem da de innså at han ikke lenger var å se.

- De kom en halvtime etter at vi tok han bort. Folk skjønner det, men det er litt delte meninger. NRK får virkelig gjennomgå blant besøkende, humrer han fra telefonen.

GÅR VIRALT: Postens julefilm i år har fått navnet «When Harry met Santa». Se hvorfor den har skapt reaksjoner flere steder i verden. Video: Posten. Vis mer

Om det blir en liknende julehyllest til neste år, gjenstår å se, men gutta bak Skafferiet gjør neppe samme feil igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer