NRK-topper går i protest

Dagsnytt-sjefen Øyvind Vasaasen og utenrikssjef for både radio og fjernsyn, Cathrine Løchstøer, har sagt opp sine stillinger i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avskjedssøknadene kommer som følge av kokende misnøye med lederen for NRKs nyhetsdivisjon, Tom Berntzen, og Dagsrevy-sjef Viggo Johansen.

Vasaasens avgang ble annonsert på et allmøte i NRK i går formiddag.

- Øyvind Vasaasen går over til stillingen som sjef for NRK alltid nyheter, opplyser NYDI-sjef Tom Berntzen til Dagbladet.

Vasaasen er etter det Dagbladet kjenner til ikke den eneste som går. I går ettermiddag sa også utenriksredaktør Cathrine Løchstøer opp sin stilling.

- Jeg vil ikke kommentere dette, sier Løchstøer.

Løchstøer har også tidligere søkt om avskjed. Det skjedde da daværende sjef i Dagsrevyen gikk på lufta med en ekstrasending om Kosovo-krigen uten at utenrikssjef Løchstøer ble informert. Hun trakk etterpå søknaden tilbake.

Frustrasjon

Det er misnøye med hvordan nyhetsdivisjonen fungerer som ligger bak avgangene. I Dagsnytt er det frustrasjon over at ressursene prioriteres til nyhetsredaksjonene i fjernsynet. Misnøyen er spesielt stor i utenriksredaksjonen, som mener Dagsrevy-sjef Viggo Johansen nedprioriterer den seriøse utenriksjournalistikken.

- Johansen og jeg er faglig dypt uenige om dekningen av utenriksstoffet i Dagsrevyen, sa Cathrine Løchstøer til NTB 2. mai i år.

Og hun fortsatte:

- Jeg har ingen innflytelse på utvalget av utenrikssaker i Dagsrevyen.

- Nå har de beste flyktet, mens vi sitter igjen med de nest beste på Marienlyst, sukker en av NRKs mangeårige medarbeidere.

«Ikke mottatt»

Verken Løchstøers nærmeste overordnede, nyhetssjef Gunnar Høidahl, eller NYDI-sjef Tom Berntzen, vil si noe om avgangene.

- Da jeg gikk fra jobb i dag, hadde jeg ikke mottatt noe fra Løchstøer, sier Berntzen.

- Jeg har ikke fått noe i min hylle da jeg gikk fra jobb i dag, sier Høidahl.

- Er du informert om avgangene?

- Jeg forholder meg til det jeg får i min hylle og den skal jeg undersøke på mandag.

Assisterende kringkastingssjef Tor Fuglevik medgir at ledelsen er informert, men vil ikke kommentere saken.

- Du må snakke med Tom Berntzen, sier Fuglevik. Einar Førde, som også skal være informert om Løchstøers avgang, var i går ikke tilgjengelig for kommentar.