NRK vant SKUP-prisen

Tre år, en kinesisk hjemmeside og 10 journalister i fem ulike land var det som skulle til for å vinne årets store journalistpris, SKUP-prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Dette er et program som gjør det verdt å betale lisens, sa en av vinnerne, Rune Ytreberg, etter å ha mottatt den pretisjetunge mediaprisen for kritisk og undersøkende journalistikk.

Sammen med kollega i NRK Brennpunkt, Svein Bæren, har Ytreberg jobbet i tre år for å avdekke av det foregår et overfiske i Barentshavet, og at denne rovdriften er betalt av norske eiere. 

«Dypt imponert»

«Juryen er dypt imponert over vinnernes standhaftighet, utholdenhet og ikke minst oppfinnsomhet.»


- Dette viser at det er bra at vi fremdeles har redaksjoner som gir tid og penger til å jobbe med så kompliserte, men viktige saker, sa Svein Bæren til Dagbladet etter prisutdelingen.

53 prosjekter konkurrerte om medienes svar på Oscar-prisen, og 11 av innsenderne var kvinner. To av disse var Mari By Rise og Lajla Ellingsen fra Adresseavisen.

De fikk SKUP-diplom for sitt arbeid med prosjektet «Rådmannens tomtesalg», som handlet om hvordan rådmannen i Trondheim fikk trikset til seg ei tomt i byen, som var beregnet på friluftsformål. 
 

Diplom til Sydvesten

Tre andre SKUP-diplomer ble gitt ut lørdag kveld. En gikk til NRK Brennpunkt for programmene «Skriftsamleren» og «De magiske krukkene», som handlet om Martin Schøyens samling av buddhistiske skriftstykker fra Afghanistan.

Journalist Tron Olav Skrunes i avisa Sydvesten høstet stor applaus for sitt arbeid med å avdekke hvordan politiet behandlet 14-åringer som ble tatt inn til avhør.

Etter at sakene ble publisert i lokalavisa, har Riksadvokaten sendt ut en beskjed om at pågripelse av barn under 15 år ikke er et lovlig etterforskningsskritt.


Historia om 14-åringene ble hedret med SKUP-diplom. 

- Ikke bare festtaler


Det ble også VGs reportasjer om en fattig, syk og hjelpetrengende nordmann i Manilla.

Journalist Alexandrer Øystå i VG fikk SKUP-diplom for prosjektet «Fanget i Manilla» som avdekket hvordan norske myndigheter forsømte sitt ansvar for nordmenn i utlandet.- Pressen skryter ofte av å være den lille manns forsvarer. Her har vi et meget slående eksempel på at dette kan være noe langt mer enn festtaler, sa SKUP-juryen i sin begrunnelse.