Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NRK: Viken blir lagt på is

Dramatisk utvikling i regiondebatten. Frp og Ap kan sikre at arbeidet med storregionen Viken stanses inntil videre.

OVERKJØRT: Arbeiderpartiets Tonje Brenna mener KrFs konklusjoner om regionreformen medfører en ren overkjøring av lokaldemokratiet.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
OVERKJØRT: Arbeiderpartiets Tonje Brenna mener KrFs konklusjoner om regionreformen medfører en ren overkjøring av lokaldemokratiet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag gikk KrFU-leder Martine Tønnessen ut i Dagbladet og etterlyste tydelig tale fra moderpartiet om den omstridte regionreformen. Tirsdag kom KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad med et svar:

- KrF har bare én plan: å gjennomføre denne viktige reformen, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til NRK.

VIL IKKE SNU: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: NTB Scanpix
VIL IKKE SNU: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Like etter klokka 12 erfarer NRK at et flertall i Fellesnemda for Viken ønsker å legge arbeidet med storregionen på is.

Dette skal gjelde inntil Stortinget har ferdigbehandlet de ulike sakene som omhandler reformen. Dette gjelder både hvilke oppgaver de nye regionene skal få, og ikke minst spørsmålet om hva som skjer med Troms og Finnmark.

I en pressemelding

Omkamp

Senterpartiet har for lengst varslet omkamp om sammenslåingene i Troms og Finnmark og østlandsfylkene i Viken-regionen, men KrF nå på nytt vil sikre regjeringspartiene flertall for Viken og regionreform ellers.

SV ønsker å stanse Viken-regionen. Frp bekrefter overfor Dagbladet at de støtter seg til forslaget. NRK erfarer at Ap vil gjøre det samme, og sikre flertall for å islegge Viken.

Aps gruppeleder i fylkestinget i Akershus, Tonje Brenna, er skuffet over KrF. Hun viser til at storregionen Viken har liten støtte blant innbyggerne i Østfold, Akershus og Buskerud.

- Med KrFs avklaring i dag, sier partiet at et knappest mulig flertall på Stortinget fortsatt vil stå på sitt. De overkjører lokaldemokratiet fullstendig, og det overrasker meg at KrF er med på dette, fortalte Brenna til Dagbladet tirsdag morgen.

Vet ikke

Frp's gruppeleder Vibeke Limi i Akershus sier til Dagbladet at hun ennå ikke vet hva partiet vil gå inn for under møtet i fellesnemnda seinere i dag. Opprinnelig sluttet Frp lokalt opp om forslaget om å stanse arbeidet med sammenslåingen inntil videre.

- Frp er olympiske mestere i dobbeltkommunikasjon. Lokalt sier den ting, i Stortinget og i regjeringen noe helt annet. Limi har tidligere sagt at hun synes hele regionreformen er latterlig og at det tåpeligste er Viken. Med det utgangspunktet håper jeg at Frp lokalt vil stå ved sitt eget forslag om å legge ned arbeidet i fellesnemnda, sier Brenna.

Også i Ap er synet delt på regionreformen. I Trøndelag har særlig fylkesordfører Tore O. Sandvik engasjert seg.

- Det er ikke noen tvil om hva Ap mener. Vi støtter frivillige sammenslåinger som den i Trøndelag, men regionreformen har vi stemt imot to ganger, sier stortingsrepresentant og leder av Østfold Ap, Stein Erik Lauvås, til Dagbladet.

Ser en åpning

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier i intervjuet med NRK at han tror regjeringen vil finne løsninger for både Viken og Troms og Finnmark når de i oktober sier hvilke oppgaver de nye regionene skal få.

- Jeg har full tiltro til at regjeringen følger dette opp på en god måte. Alt ligger i rute til å få både ny struktur og nye oppgaver på plass. Når oppgavene kommer, må de i seg selv forsvare strukturgrepene og størrelsen på regionene, sier Ropstad ifølge NTB.

Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås mener likevel å høre en viss åpning for nye konklusjoner i Ropstads uttalelser til NRK tirsdag.

- Ropstad sier jo at stortingsgruppa skal vurdere de forslag som måtte komme og behandle de saker som kommer til Stortinget. Her ligger det en åpning som KrF gjør lurt i å benytte seg av, sier han.

Hele Norges coronakart