NRK vil kringkaste Breiviks vitnereaksjoner

Oslo tingrett mener det vil være en belastning for de fornærmede og etterlatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NRK ber Oslo tingrett om tillatelse til å kringkaste Anders Behring Breiviks reaksjoner under vitneforklaringen til overlevende og pårørende, uten lyd.

Oslo tingrett har ikke gitt tillatelse til film- eller lydopptak av vitneforklaringer fordi de mener det vil være en urimelig belastning for de fornærmede og etterlatte.

NRK skriver i sin nye søknad at «denne formuleringen kan tyde på at det kun er fornærmedes forklaringer, og ikke Breiviks reaksjoner på fornærmedes forklaringer, som retten har ment å nekte kringkasting av».

NRK mener at «dette gjør det mer usikkert om retten har ment at det heller ikke skulle være anledning til å kringkaste Breiviks reaksjoner på vitneforklaringene».

Derfor søker statskanalen nå om tillatelse til å filme den terrortiltaltes reaksjoner under vitneforklaringene.

I søknaden heter det blant annet:

«Hvordan Breivik reagerer på vitnenes forklaringer, er informasjon som utelukkende korrekt kan gjengis ved levende bilder. Bildene har med andre ord stor selvstendig informasjonsverdi. All annen formidling av tiltaltes reaksjoner vil innebære en fortolkning av videreformidleren, og således frata allmennheten muligheten til selv å vurdere og å gjøre seg opp sin egen oppfatning.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer