MÅ TA OPPGJØR:  Forfatter Bjørn Westlie oppfordrer barn av NS-foreldre om å ta avstand fra foreldres handligner under annen verdenskrig. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.
MÅ TA OPPGJØR: Forfatter Bjørn Westlie oppfordrer barn av NS-foreldre om å ta avstand fra foreldres handligner under annen verdenskrig. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.Vis mer

- NS-barn må beklage foreldres overgrep

Taushet blir koplet med foreldrenes holdninger, mener forfatter og historiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatter, historiker, journalist, høyskolelektor og NS-barn Bjørn Westlie mener etterkomemre av norske nazister må beklage overgrepene som foreldrene gjorde mot blant andre jøder under krigen.

Westlie er sønn av et NS-medlem, og har blant annet skrevet den Bragepris-belønte boka «Fars krig».

Han mener alle norske NS-barn må ta tydelig standpunkt mot det deres fedre var med på. De må markere at de ikke har sympati for nazisme, slår han fast overfor Dagsavisen.

- Fordi så mange av NS-barna er tause, er det mange som tror at vi mener det samme som våre fedre og mødre. Dette er åpenbart et problem selv så mange år etterpå, sier Westlie.

Forsvarer foreldres handlinger Han mener at NS-barn i altfor stor grad forsvarer sine foreldres handlinger under krigen.

Westlie får støtte fra Knut Engelskjøn. Også hans far var NS-medlem.

- Helt uberettiget blir det vi kaller NS-barn sett på som om de står last og brast med foreldrene sine. Dette skyldes delvis at så mange er tause om dette, og delvis at det finnes enkeltpersoner som minimaliserer nazistenes ugjerninger.

- Jeg levde i den illusjon at alle NS-barn var antinazister, men det er de ikke, sier Engelskjøn.

I skvis I et innlegg i Dagsavisen tar de to til orde for at etterkommerne etter NS-medlemmer ikke minst må beklage overgrepene som norske jøder ble utsatt for.

De to håper NS-barn vil reagere positivt på utspillet.

- Jeg liker ikke den måten jødene havner i skvis på. Det er ikke alltid enkelt å skille mellom hva som er kritikk av den israelske regjeringen og antijødiske holdninger, sier Engelskjøn.

(NTB).