- NSA driver med «ulovlig» avlytting

Ny sikkerhetsavsløring fra toppolitiker ryster USA.

 FULLMAKT:  66-årige Jerrold Nadler nevnte dette første gang under et hemmelig kongressmøte i Capitol Hill. Nadler forteller videre at denne fullmakten også gjelder fritt innsyn til private e-poster og tekstmeldinger. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP.
FULLMAKT: 66-årige Jerrold Nadler nevnte dette første gang under et hemmelig kongressmøte i Capitol Hill. Nadler forteller videre at denne fullmakten også gjelder fritt innsyn til private e-poster og tekstmeldinger. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jerrold Nadler (66), rutinert advokat og politiker for Det demokratiske parti, avslørte under et hemmelig kongressmøte at National Security Agency (NSA) har en fullmakt som gjør at byrået kan lytte til private telefonsamtaler uten en rettskraftig kjennelse.

- Hvis NSA vil lytte til en privat telefonsamtale er det nok at en analytiker ønsker det, uten at noen annen juridisk autorisasjon kreves. Jeg ble ganske forskrekket, sier Nadler.

- Tusenvis har tilgang 66-åringen nevnte dette første gang under et hemmelig kongressmøte i Capitol Hill. Nadler forteller videre at denne fullmakten også gjelder fritt innsyn til private e-poster og tekstmeldinger.

Det var erværdige CNET, med hovedkontor i San Fransisco, California, som først omtalte NSAs kontroversielle mandat.

Ifølge Democratic Party-politikeren har flere tusen NSA-analytikere denne fullmakten.

- Det er et alvorlig problem at man har denne tilnærmingen. Det illustrerer problemet med hemmelige lover, sier Kurt Opsahl, en senioradvokat i Electronic Frontier Foundation.

NSA avviste søndag å kommentere denne saken til CNET.

Snowden-avsløringen Avsløringen synes bekrefter noen av påstandene gjort av Edward Snowden (29), en tidligere NSA-infrastrukturanalytiker og CIA-ansatt som lekket hemmeligstemplede dokumenter til The Guardian og Washington Post.

Snowden kom med oppsiktsvekkende avsløringer om Barack Obamas massive overvåkingsregime. Siden den gang har Snowden måtte flykte fordi han fryktet for sin egen sikkerhet, siste tegn til til amerikaneren skal ha vært i Hong Kong.

Snowden sa i et videointervju at «ikke alle NSA-analytikere hadde denne evnen, men han kunne sitte på Hawaii å avlytte alt fra en regnskapsførere, føderale dommere og selveste presidenten.»

Tidligere rapporter har indikert at NSA har muligheten til å spille av telefonsamtaler - i tilfelle en analytiker trenger opptakene i fremtiden.

En Wired magazine-artikkel i fjor avslørte at NSA har etablert «lytteposter» som gjør at etaten kan samle milliarder av telefonsamtaler gjennom en massivt nytt datasenter i Utah.

Dagbladet følger saken.