Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NSA-etterforsker til Snowden: - Hvordan liker du Moskva-vinteren?

Etterretningsorganisasjonen gjør karakterdrap av den tidligere analytikeren som har lekket dokumenter.

KOMMER MED STIKK TIL SNOWDEN: NSA-toppen Rick Ledgett kommed med stikk til Edward Snowden. Foto: Reuters/NSA/NTB Scanpix
KOMMER MED STIKK TIL SNOWDEN: NSA-toppen Rick Ledgett kommed med stikk til Edward Snowden. Foto: Reuters/NSA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den spionsiktede varsleren Edward Snowden stjal «nøklene til kongeriket» da han kopierte over halvannen million hemmelige elektroniske dokumenter, sier NSA-etterforsker Rick Ledgett i en reportasje på «60 Minutes» på TV-kanalen CBS.

Veikart Ledgett leder gruppen etterretningstjenesten NSA har opprettet for å vurdere konsekvensene av Snowdens lekkasjer. Han erkjenner at Snowden skaffet seg et veikart over de amerikanske etterretningstjenestenes styrker og svakheter.

Ledgett er særlig bekymret over rundt 31 000 dokumenter som beskriver områdene NSA er spesielt interessert i.

- Disse viser hvor hullene våre er. Dette kan gi andre land et veikart over hva vi vet, hva vi ikke vet, og dermed en mulighet til å beskytte sin informasjon mot amerikanske etterretningstjenester. Dette er nøklene til kongeriket, sier NSA-toppen.

- Hvordan er Moskva-vinteren Ledgett kommer også med noen stikk til den tidligere betrodde analytikeren når han blir spurt om hva han ville sagt til Snowden.

- Jeg ville sagt to ting. For det første vil jeg vite hvorfor han gjorde det han gjorde. Jeg ønsker virkelig å forstå det. En viktig del av å beskytte informasjonen og det vi driver med, er å forstå hvorfor noen vil ønske å komprimere informasjonen.

- For det andre... Hvordan liker du Moskva-vinteren?

Snowden befinner seg for tida i den russiske hovedstaden, der han er innvilget politisk asyl.

Mener Snowden var PR-kåt Ledgett sier til «60 Minutes» at han opplever det som støtende at Snowden har blitt kalt en varsler, siden han aldri spurte verken sjefene om noe var regelbrudd eller kontaktet noen av komiteene som har tilsyn til NSA. Ledgett mener Snowden hadde andre motiver.

- Han fikk navnet sitt i avisa. Han får priser av organisasjoner som jobber for personvern. Han har fått sine 15 minutters berømmelse.

«60 Minutes»-reportasjen har fått kraftig kritikk i sosiale medier for å være ensidig vinklet til NSAs favør, og flere mener de opptrer som mikrofonstativer for etterretningsorganisasjonen.

Flere har også bemerket at CBS-korrespondenten som har laget reportasjen, John Miller, har jobbet i etterretningsmiljøet i USA.

KARAKTERDRAP: NSA-topp Rick Ledgett mener Edward Snowden først og fremst var PR-kåt da han bestemte seg for å lekke dokumenter fra sin tid som NSA-analytiker. Foto: AFP Photo/The Guardian/NTB Scanpix
KARAKTERDRAP: NSA-topp Rick Ledgett mener Edward Snowden først og fremst var PR-kåt da han bestemte seg for å lekke dokumenter fra sin tid som NSA-analytiker. Foto: AFP Photo/The Guardian/NTB Scanpix Vis mer