NYE AVSLØRINGER:  Nye dokumenter fra Wikileaks hevder at NSA har avlytttet den franske presidenten Francois Hollande, samt hans to forgjengere. Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sier det kommer flere avsløringer i tiden som kommer. Foto: Andrew Parsons / i-Images / Polaris / NTB Scanpix
NYE AVSLØRINGER: Nye dokumenter fra Wikileaks hevder at NSA har avlytttet den franske presidenten Francois Hollande, samt hans to forgjengere. Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sier det kommer flere avsløringer i tiden som kommer. Foto: Andrew Parsons / i-Images / Polaris / NTB ScanpixVis mer

- NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene

Ifølge nye Wikileaks-dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et ferskt dokumentslipp fra Wikileaks hevder at NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene, både François Hollande og hans forgjengere Nicolas Sarkozy og Jacques Chirac.

Wikileaks kaller samlingen av topphemmelige dokumenter «Espionnage Élysée».

- Det franske folk har rett til å vite at deres valgte regjering har vært utsatt for fiendtlig overvåkning fra en antatt alliert. Vi er stolt av vårt arbeid med ledende franske aviser, Liberation and Mediapart, for å bringe denne historien fram i lyset, skriver Wikileaks-grunnlegger Julian Assange i en pressemelding.

Avlyttet toppolitikere Assange sier det franske folk kan vente seg flere store avsløringer i tiden som kommer. De franske avisene Liberation og Mediapart har i kveld publisert deler av materialet.

Dokumentene skal nemlig inneholde sammendrag av samtaler hvor representanter for den franske regjeringen blant annet diskuterer finanskrisa, den greske gjeldskrisa, lederskapet og framtida til EU, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og det franske bidraget i Palestina-konflikten. Ett av dokumentene viser også hvordan Frankrikes president Jacques Chirac jobbet for at Terje Røed-Larsen skulle få en toppjobb i FN. Flere franske ministere skal også ha blitt avlyttet.

- Å spionere på venner, det gjør man bare ikke, sa Angela Merkel dagen etter Snowden-dokumenter viste at NSA hadde avlyttet telefonen hennes. Etterforskningen av den avlyttingen ble henlagt på grunn av bevismangel.

Klaget på spionasje De nye dokumentene viser også, ironisk nok, at NSA skal ha avlyttet franskmenn som har klaget over NSA-spionasje.

Amerikanerne har ifølge Wikileaks-dokumentene avlyttet en samtale mellom to franske toppdiplomater der de klager over amerikanernes fortsatte overvåking. President Sarkozy skulle møte Obama i Washington i 2010 og i forkant av dette møtet avlyttet NSA en samtale mellom Frankrikes USA-ambassadør Pierre Vimont  og Sarkozys utenrikspolitiske rådgiver Jean-David Levitte

NSA skriver at presidenten i møte med Obama vil uttrykke frustrasjon over at amerikanerne er i ferd med å trekke seg fra en tosidig avtale om etterretningssamarbeid.

Sarkozy vil presse på for å få gjennom avtalen, men i den avlyttede samtalen sier de to franske toppdiplomatene at hovedproblemet er USAs ønske om å fortsette å spionere på Frankrike. Dokumentet er merket «topphemmelig» og «noforn», som betyr at det ikke skal deles med utlendinger. 
  Det er datert 24. mars 2010, mens det nyeste dokumentet i serien er datert 22. mai, 2012. Det var mai 2012 at Hollande tok over for Sarkozy.

Lobbet for Røed-Larsen I et dokument fra 2006 refererer NSA, i følge lekkasjen, til samtaler mellom Frankrikes president Jacques Chirac og Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy. Der gir Chirac utenriksministeren klar beskjed om at han må jobbe for at Terje Røed-Larsen, som på den tiden var spesialutsending til Midt-Østen, får seg en toppjobb som vise-generalsekretær i FN - alternativt en annen stilling med tilsvarende ansvar.

Chirac instruerte i detalj hvordan utenriksministeren skulle oppsøke FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å jobbe for Røed Larsen.

NSA skriver at de svært detaljerte instruksene fra presidenten kan skyldes utenrikministerens rykte for å være en diplomatisk klumse som kan komme med ubeleilige og upresise utsagn.

Presidenten sa at han ønsket seg Røed-Larsen av flere grunner, men først og fremst på grunn av hans dyktighet i Midt-Østen. En annen grunn var at for en gangs skyld var Frankrike, USA og Russland enige om hvem som var den beste til å få jobben.

NSA har så langt ikke kommentert dokumentene.