- NSA har overvåket 35 statsledere

Det er ikke bare Tysklands Angela Merkel som har blitt avlyttet, ifølge britisk avis.

OVERVÅKET:  I går avslørte den tyske avisen Der Spiegel at USA kan ha avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Torsdag melder den britiske avisen The Guardian at det kan gjelde flere statsledere.  Foto: AP Photo/Michael Sohn
OVERVÅKET: I går avslørte den tyske avisen Der Spiegel at USA kan ha avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Torsdag melder den britiske avisen The Guardian at det kan gjelde flere statsledere. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den britiske avisa The Guardian melder torsdag at USAs National Security Agency (NSA) kan ha avlyttet hele 35 statsledere over hele verden.

De viser til et hemmeligstemplet NSA-dokument fra varsler Edward Snowden, som viser at NSA oppfordret blant annet Det hvite hus og Pentagon til å dele statslederes telefonnummer, så NSA kunne legge dem til i sine overvåkningssystemer.

35 statsledere Dokumentet fra 2006 viser ifølge The Guardian at en amerikansk statsansatt delte over 200 telefonnumre til 35 ulike statsledere med NSA.

Videre påpeker dokumentet at de fleste av disse numrene lå åpent ute fra før, og allerede var listet opp, men at de hadde fått oversikt over 43 «nye» telefonnummer til statsledere.

Hvis dette stemmer, er overvåkningen av stater og statsledere mye mer omfattende enn tidligere antatt.

The Guardian skriver at avisen torsdag har forsøkt å få en kommentar fra Det hvite hus på de nyeste avsløringene, uten hell.

Kan være Norge Under de tidligere NSA- og Snowden-avsløringene har det aldri vært snakk om at Norge kan ha vært et mål for avlytting. Likevel, med de nye avsløringene, kan det hende at norske statsledere har vært blant de overvåkede.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer