Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NSA har overvåket 35 statsledere

Det er ikke bare Tysklands Angela Merkel som har blitt avlyttet, ifølge britisk avis.

 OVERVÅKET:  I går avslørte den tyske avisen Der Spiegel at USA kan ha avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Torsdag melder den britiske avisen The Guardian at det kan gjelde flere statsledere.  Foto: AP Photo/Michael Sohn
OVERVÅKET: I går avslørte den tyske avisen Der Spiegel at USA kan ha avlyttet forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Torsdag melder den britiske avisen The Guardian at det kan gjelde flere statsledere. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske avisa The Guardian melder torsdag at USAs National Security Agency (NSA) kan ha avlyttet hele 35 statsledere over hele verden.

De viser til et hemmeligstemplet NSA-dokument fra varsler Edward Snowden, som viser at NSA oppfordret blant annet Det hvite hus og Pentagon til å dele statslederes telefonnummer, så NSA kunne legge dem til i sine overvåkningssystemer.

35 statsledere Dokumentet fra 2006 viser ifølge The Guardian at en amerikansk statsansatt delte over 200 telefonnumre til 35 ulike statsledere med NSA.

Videre påpeker dokumentet at de fleste av disse numrene lå åpent ute fra før, og allerede var listet opp, men at de hadde fått oversikt over 43 «nye» telefonnummer til statsledere.

Hvis dette stemmer, er overvåkningen av stater og statsledere mye mer omfattende enn tidligere antatt.

The Guardian skriver at avisen torsdag har forsøkt å få en kommentar fra Det hvite hus på de nyeste avsløringene, uten hell.

Kan være Norge Under de tidligere NSA- og Snowden-avsløringene har det aldri vært snakk om at Norge kan ha vært et mål for avlytting. Likevel, med de nye avsløringene, kan det hende at norske statsledere har vært blant de overvåkede.

Dagbladet tok kontakt med Utenriksdepartementet for en kommentar, som henviser til Justisdepartementet, som foreløpig ikke har noen kommentar.

Økende kritikk Rundt om i verden vokser nå uroen for omfanget av NSAs overvåkning, spesielt ettersom USA nå beskyldes for å ha overvåket mange av sine nærmeste allierte.

The Guardians dokument avslører ikke hvilke statsledere NSA kan ha overvåket, men både Mexico, Tyskland, Frankrike og Italia de siste dagene har uttrykt bekymring over påstander om overvåkning av deres folk og ledere.

The Guardian-journalist Glenn Greenwald, som var en av de første som jobbet med Snowden-avsløringene, sa torsdag til den italienske L`Espresso at NSA har overvåket italienske statsansatte. Mandag skrev den franske avisen Le Monde at den amerikanske etterretningstjenesten hadde overvåket millioner av telefonsamtaler på fransk jord.

Kalt inn på teppet Onsdag ble det i tillegg kjent at USA kan ha avlyttet Tysklands forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon over flere år. En pressetalsmann for Det hvite hus forsikret Merkel om at USA ikke overvåker og ikke skal overvåke henne, men unnvikende på direkte spørsmål om USA hadde overvåket henne i fortiden.

- Når slikt skjer mellom nære venner og partnere, som Tyskland og USA har vært i mange tiår, er det et grovt tillitsbrudd. Denne virksomheten må umiddelbart opphøre, het det i en kunngjøring fra Merkels kontor.

Torsdag kalte Merkel inn USAs ambassadør i Tyskland for å få en forklaring om den angivelige telefonovervåkingen. At utenriksministeren personlig møter ambassadøren framfor å sende en av sine medarbeidere understreke hvor alvorlig tyske myndigheter ser på denne saken.

- Dersom slik praksis blir bekreftet er det helt uakseptabelt, sa Merkels talsperson Steffen Seibert onsdag, ifølge Der Spiegel.

 PÅ FRANSK JORD:  Mandag kalte også franske myndigheter den amerikanske ambassadøren inn på teppet for å svare på overvåkingspåstander, og president François Hollande ba om at overvåkingssaken ble satt opp på dagsorden under denne ukens EU-toppmøter. Foto: AFP PHOTO / POOL /MICHEL EULER
PÅ FRANSK JORD: Mandag kalte også franske myndigheter den amerikanske ambassadøren inn på teppet for å svare på overvåkingspåstander, og president François Hollande ba om at overvåkingssaken ble satt opp på dagsorden under denne ukens EU-toppmøter. Foto: AFP PHOTO / POOL /MICHEL EULER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media